SUA a invitat India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord să adere la Tratatul de Neproliferare Nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA a invitat India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord să adere la Tratatul de Neproliferare Nucleară

Externe 07 Mai 2009 / 00:00 466 accesări

Un oficial american a invitat, marţi, la ONU, India, Israelul, Pakistanul şi Coreea de Nord să adere la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), subliniind că acesta este un obiectiv major al SUA. Rose Gottemoeller, care reprezintă SUA la o şedinţă de pregătire a unei conferinţe mondiale asupra Tratatului de Neproliferare prevăzută să aibă loc în mai 2010, la New York, a fost cea care a lansat invitaţia. Tratatul de Neproliferare are 189 de ţări semnatare. Israelul, despre care se crede că deţine arma nucleară, dar care nu a admis niciodată în mod public acest lucru, nu face parte din acest tratat. India şi Pakistanul, care dispun de arma atomică, nu l-au semnat nici ele, în timp ce Coreea de Nord a părăsit acest tratat în 2003. Gottemoeller a luat, de asemenea, apărarea unui acord bilateral cu privire la domeniul nuclear civil încheiat recent între India şi SUA, pe care ţări în curs de dezvoltare îl critică pentru că îl consideră o recompensă acordată Indiei în schimbul refuzului său de a adera la acest tratat. Aceasta a subliniat că India vrea să adere la un tratat cu privire la controlul materiilor fisionabile şi să obţină statut de observator în cadrul tratatului cu privire la interdicţia testelor nucleare.

Eforturile lui Barack Obama de a împiedica proliferarea nucleară riscă să compromită un acord secret vechi de 40 de ani, ce prevede că SUA vor proteja armele nucleare ale Israelului de verificări internaţionale, potrivit unor oficiali şi specialişti. Problema ar putea fi abordată de premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi Barack Obama, cu prilejul primei întîlniri a celor doi, la 18 mai, la Washington, cînd Netanyahu va încerca să obţină asigurări din partea lui Obama că acesta va respecta angajamentul secret asumat de SUA în urmă cu 40 de ani şi nu va renunţa la el în schimbul unor concesii din partea Iranului. Rose Gottemoeller a declarat că Israelul ar trebui să adere la acesta, ceea ce presupune ca statul evreu să îşi declare arsenalul nuclear, dar fără a preciza dacă administraţia Obama va face presiuni în acest sens. În ultimii 40 de ani, Israelul şi SUA au păstrat tăcerea în legătură cu arsenalul nuclear israelian, estimat înte 80 şi 200 de arme nucleare, cu promisiunea că statul evreu nu va testa armele, iar SUA nu vor cere acestuia semnarea NPT, potrivit căruia numai cinci state, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia, pot să deţină arme nucleare. Liderii iranieni au criticat întotdeauna politica dublă, care permite unor state nesemnatare ale NPT, printre care India şi Pakistan, dar şi Israel, să deţină şi să îşi sporească arsenalul nuclear, în timp ce Teheranul, membru al NPT, face obiectul unor sancţiuni pentru că nu cooperează pe deplin cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din cadrul ONU.

Israelul a respins, miercuri, apelul privind aderarea la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), catalogînd acest acord drept ineficient.

Mahmoud Ahmadinejad declară că Israelul este un “microb distrugător”

Preşedintele iranian, aflat în vizită la Damasc, marţi, a lansat un nou atac virulent la adresa Israelului, calificîndu-l drept “microb distrugător, sinonim cu ocupaţia şi cu agresiunea”. Frazele în persană ale lui Ahmadinejad, care a discutat anterior cu preşedintele sirian, au fost traduse în arabă. “Sionismul a fost creat pentru a ne ameninţa. A susţine rezistenţa palestiniană este o sarcină umanitară şi populară. Siria şi Iranul sînt unite şi se plasează alături de rezistenţa palestiniană. Ei ocupă Golanul de decenii. Ei atacă Gaza, ucid persoanele din ţara lor, lichidează copii şi femei şi acuză poporul palestinian de terorism”, a declarat Ahmadinejad. Preşedintele iranian critică frecvent statul evreu. La 20 aprilie, la Geneva, în timpul unei conferinţe privind rasismul, numită Durban II, el a provocat indignarea generală, acuzîndu-i pe occidentali că ar fi trimis imigranţi din Europa, SUA şi din lumea Holocaustului pentru a stabili o guvernare rasistă în Palestina ocupată. Ahmadinejad, a cărui ţară dezvoltă un program nuclear controversat, a ameninţat în trecut că va şterge Israelul de pe hartă şi consideră Holocaustul drept un mit.

Şeful statului iranian a criticat, de asemenea, SUA, care “ocupă ţările din regiune”. “Ele nu au fost invitate. Sînt vizitatori indezirabili, care trebuie să părăsească Afganistanul şi frontierele Pakistanului. Nu vrem miere de la aceste albine care înţeapă. Trebuie depuse eforturi pentru ca regiunea să fie liberă de prezenţa străinilor şi pentru a reforma sistemul economic şi politic mondial injust”, a conchis Ahmadinejad.



12