SUA acuză Pakistanul că a modificat o rachetă americană în scopuri ofensive

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA acuză Pakistanul că a modificat o rachetă americană în scopuri ofensive

Externe 31 August 2009 / 00:00 456 accesări

Administraţia de la Washington a acuzat Pakistanul că a modificat rachete de fabricaţie americană pentru a-şi extinde capacitatea de atacare a ţintelor terestre, situaţie ce constituie o ameninţare pentru India. Acuzaţia, care a declanşat noi tensiuni între SUA şi Pakistan, a fost formulată într-o notă de protest prezentată în şuna iunie premierului pakistanez Yusuf Raza Gilani. Acuzaţiile intervin într-un moment delicat, cînd administraţia Barack Obama cere Congresului să aprobe un ajutor de 7,5 miliarde de dolari destrinat Pakistanului.

Deşi oficialii americani susţin că arma aflată în centrul disputei este una convenţională, bazată pe rachete de tip Harpoon vîndute Pakistanului de fosta administraţie Reagan, există suspiciuni în legătură cu viteza cu care Pakistanul dezvoltă armament convenţional şi nuclear. Problema o reprezintă o test cu rachetă depistat de serviciile americane de spionaj la 23 aprilie, eveniment care nu a fost anunţat niciodată de autorităţile de la Islamabad. SUA suspectează că Pakistanul a modificat o rachetă Harpoon, fapt ce ar intra în contradicţie cu Actul pentru Controlul Exporturilor de Armament. Pakistanul neagă acuzaţiile, afirmînd că este vorba de fabricarea unui nou tip de armă.

Pe de altă parte, Casa Albă a stabilit aproximativ 50 de criterii pentru măsurarea progreselor înregistrate în Afganistan şi Pakistan, în efortul de tempera preocuparea opiniei publice şi a Congresului privind situaţia din această regiune a lumii. Administraţia Obama intenţionează să efectueze o evaluare în funcţie de criterii precum instruirea armatei afgane, misiunile pakistaneze împotriva insurgenţilor şi alocarea de resurse celor două ţări. O listă completă a criteriilor de evaluare va fi prezentată Congresului pînă pe 24 septembrie. Congresul a stabilit acest termen-limită la începutul anului, ca fiind o condiţie pentru aprobarea de noi fonduri pentru operaţiunile militare. În ultimele luni, scepticismul în legătură cu conflictul din Afganistan s-a accentuat, înregistrîndu-se numeroase pierderi în rîndul militarilor străini. Casa Albă speră să convingă Congresul cu ajutorul noilor criterii de evaluare. Planul Strategic de Implementare va include indicatori de eveluare pentru nouă obiective generale, stadiul progreselor fiind analizat trimestrial.

Situaţia din Afganistan are o miză importantă şi pentru Marea Britanie, Premierul Gordon Brown a efectuat sîmbătă o vizită-surpriză în Afganistan, în cursul căreia şi-a luat angajamentul de a accelera formarea militarilor afgani. Potrivit BBC, premieurl Brown s-ar fi declarat dispus să trimită trupe suplimentare care să se ocupe de formarea armatei şi poliţiei afgane în cursul unei discuţii avute cu generalul Stanley McChrystal, comandantul forţelor americane din Afganistan. Acesta a subliniat că noi echipamente, inclusiv vehicule blindate, sînt pe cale de a fi trimise către Afganistan pentru a proteja mai bine trupele britanice, care au plătit un tribut greu în materie de vieţi omeneşti de la începutul anului. Şeful Guvernului de la Londra a mai anunţat că în toamnă va trimite circa 200 de soldaţi suplimentari specializaţi în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate, care curmă viaţa multor militari NATO. Marea Britanie, care are aproape 9.150 de soldaţi în Afganistan, a pierdut 38 de soldaţi de la începutul lunii iulie şi 207 de la începutul operaţiunilor, în 2001. Majoritatea au fost victimele dispozitivelor explozive improvizate.

În cursul vizitei sale de cîteva ore în Afganistan, Gordon Brown a discutat telefonic cu preşedintele afgan Hamid Karzai şi cu principalul contracandidat al acestuia în alegerile prezidenţiale din 20 august, Abdullah Abdullah. Rezultatele alegerilor încă nu sînt cunoscute, dar scrutinul deja a dat naştere controverselor. Conflictul afgan a devenit din ce în ce mai nepopular în Regatul Unit în ultimele săptămîni. Potrivit unui sondaj recent, 58% dintre britanici consideră că războiul împotriva miliţiilor Taliban nu poate fi cîştigat, iar 52% doresc retragerea trupelor regale. Pe de altă parte, a venit şi o mini-victorie. Liderul Taliban care ameninţase că îl va asasina pe prinţul Harry a fost ucis într-o operaţiune a forţelor speciale australiene. Operaţiunea în care a fost ucis mollahul Abdul Karim a avut loc la 10 august, dar armata australiană a anunţat detalii abia zilele trecute. Ieri, însă la punctul de fontieră pakistanezo-afgan din valea Swat transportul de combustibili către blindatele NATO a fost perturbat de o puternică explozie.



12