SUA ajută Franţa în Mali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA ajută Franţa în Mali

Externe 28 Ianuarie 2013 / 00:00 400 accesări

SUA vor pune la dispoziţia operaţiunilor din Mali avioane de alimentare cu carburant în zbor. Franţa a cerut SUA, în urmă cu două săptămâni, să pună la dispoziţie avioane pentru misiunea din Mali. ”Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a aprobat această cerere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little. Vineri, preşedintele SUA, Barack Obama, a exprimat ”susţinerea pentru decizia preşedintelui francez, Francois Hollande, de a conduce eforturile internaţionale pentru alungarea teroriştilor din Mali”. În afară de trimiterea unor avioane de transport de tip C-17, SUA vor oferi Franţei imagini filmate prin satelit, precum şi drone de recunoaştere. Conflictul din Mali s-a accentuat la începutul anului 2012, când organizaţia separatistă tuaregă Mişcarea Naţională pentru Eliberarea regiunii Azawad a lansat atacuri pentru proclamarea independenţei. Regiunea Azawad se află în jumătatea de nord a statului Mali. Însă rebeliunea triburilor tuarege a fost deturnată imediat de o alianţă a miliţiilor islamiste afiliate reţelei teroriste al-Qaida. Aviaţia militară franceză a atacat poziţii ale miliţiilor islamiste în regiunea Kidal din nord-estul Mali, distrugând locuinţa liderului grupării teroriste Ansar Dine (Apărătorii Islamului), afiliată reţelei al-Qaida în Magrebul Islamic.

Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane a decis suplimentarea efectivelor contingentului african din Mali, cerând Consiliului de Securitate ONU să furnizeze asistenţă logistică temporară pentru accelerarea trimiterii trupelor pe teren. Uniunea Africană a trimis mai puţin de 1.000 de militari în Mali, dar efectivele ar putea ajunge la 6.000 de militari. Franţa a trimis trupe în Mali pe 11 ianuarie, pentru a ajuta armata locală să lupte împotriva miliţiilor islamiste afiliate reţelei teroriste al-Qaida şi împotriva separatiştilor tuaregi din nordul ţării.

Pe de altă parte, Mişcarea pentru Monoteism şi Jihad din Africa de Vest (MUJAO) doreşte negocieri pentru eliberarea unui ostatic francez răpit în Mali de două luni, a declarat Walid Abu Sarhaui, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste, referindu-se la francezul Gilberto Rodriguez Leal, răpit în noiembrie 2012, în vestul statului Mali.

Taguri articol


12