SUA au finanţat în secret grupări siriene de opoziţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA au finanţat în secret grupări siriene de opoziţie

Externe 19 Aprilie 2011 / 00:00 591 accesări

Departamentul american de Stat a finanţat în secret grupări siriene de opoziţie şi proiecte conexe ale acestora, inclusiv un post de televiziune prin satelit care promovează manifestaţiile antiguvernamentale din ţară, arată documente diplomatice date publicităţii de WikiLeaks. Postul de televiziune cu sediul la Londra Barada TV a început să emită în aprilie 2009, dar şi-a intensificat activitatea pentru a acoperi protestele în masă din Siria, ce vizează îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, relatează ”Washington Post”. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că numeroase persoane au fost ucise de forţele de securitate ale lui Assad, de la izbucnirea protestelor, în 18 martie. Autorităţile de la Damasc au acuzat grupări armate, pentru violenţe. Barada TV este apropiată de Mişcarea pentru Justiţie şi Dezvoltare, o grupare a opozanţilor sirieni aflaţi în exil. Documente diplomatice secrete ale SUA arată că Departamentul de Stat a alocat cel puţin şase milioane de dolari grupării, începând din 2006, pentru postul de televiziune prin satelit şi pentru finanţarea altor activităţi din Siria.

SUA au început să trimită bani liderilor opoziţiei siriene în timpul preşedintelui George W. Bush, după ce acesta a îngheţat relaţiile cu Damascul, în 2005. Susţinerea financiară a continuat după venirea la putere a preşedintelui Barack Obama, deşi administraţia sa a încercat să refacă relaţiile cu Assad. În luna ianuarie, Casa Albă a trimis un ambasador la Damasc, pentru prima dată în ultimii şase ani. Documentele date publicităţii de WikiLeaks arată că oficiali din ambasada SUA la Damasc erau îngrijoraţi în 2009, când agenţi ai serviciilor siriene de informaţii au început să pună întrebări în legătură cu programele americane. Unii oficiali au sugerat că Departamentul de Stat ar trebui să reanalizeze implicarea sa, pentru că ar putea pune în pericol apropierea dintre administraţia Obama şi regimul de la Damasc. Nu este clar dacă Departamentul american de Stat finanţează în continuare grupările siriene de opoziţie, dar documentele arată că bani au fost alocaţi până cel puţin în septembrie 2010. O parte dintre fonduri au permis susţinerea de programe şi disidenţi din Siria. Potrivit telegramelor diplomatice trimise de la Damasc, opozanţii sirieni în exil au primit fondurile în cadrul unui program al Departamentului de Stat numit ”Iniţiativa pentru parteneriat în Orientul Mijlociu”. Banii ar fi fost oferiţi prin intermediul unei organizaţii nonprofit din Los Angeles, Consiliul pentru Democraţie. Potrivit site-ului său, consiliul sponsorizează proiecte în Orientul Mijlociu, Asia şi America Latină, ”pentru promovarea elementelor fundamentale pentru societăţi stabile”. Documentul diplomatic din aprilie 2009 afirmă că ONG-ul american a primit 6,3 milioane de dolari de la Departamentul de Stat, pentru un program legat de Siria, ”Iniţiativa de consolidare a societăţii civile”.

Siria, un stat poliţienesc, este condus de Assad din 2000, când acesta i-a urmat la putere tatălui său. Deşi Casa Albă a condamnat uciderea manifestanţilor în Siria, nu a cerut explicit demisia liderului de la Damasc. Departamentul american de Stat a refuzat să comenteze autenticitatea documentelor WikiLeaks sau să răspundă la întrebări privind finanţarea postului de televiziune Barada.

• Morţi şi răniţi • Forţele siriene de securitate au deschis focul, duminică, asupra manifestanţilor reuniţi la Homs şi la funeraliile organizate la Talbisa, provocând moartea a şapte persoane şi rănind peste 50, a declarat o sursă din opoziţie pentru CNN. La Homs, o sursă a spus că mii de manifestanţi care cereau reforme au fost înconjuraţi de forţele de securitate. Soldaţii au atacat protestatarii, folosind muniţie de război şi gaze lacrimogene. Trei persoane au fost ucise şi 13 au fost rănite în ciocniri. În oraşul Talbisa, aflat în apropiere, patru persoane au fost ucise şi peste 40 au fost rănite când forţele de securitate au deschis focul asupra oamenilor strânşi la o înmormântare. Televiziunea siriană de stat a anunţat că un poliţist a fost ucis şi alţi 11 angajaţi ai serviciilor de securitate au fost răniţi duminică, atunci când un “grup de criminali înarmaţi” au deschis focul asupra lor în oraşul Talbisa. Violenţele au avut loc a doua zi după ce preşedintele sirian a cerut noului său cabinet să ridice starea de urgenţă din ţară, în vigoare din 1963. Forţele de opoziţie au cerut anularea acestei legi, care permite Guvernului să facă arestări preventive şi să încalce Constituţia şi Codul Penal. Legea urgenţei le interzice deţinuţilor care nu au fost puşi sub acuzare să depune plângeri în justiţie sau să fie asistaţi de un avocat în cursul interogatoriilor. Protestele au început în regiunea siriană Daraa, la mijlocul lunii martie şi s-au extins apoi în alte zone din ţară. Numeroase persoane au murit, iar Guvernul lui al-Assad a fost acuzat de folosirea disproporţionată a forţei împotriva manifestanţilor.



12