Statele Unite au furnizat Iranului una dintre cele mai importante instalaţii nucleare, unde cercetătorii din Republica Islamică au efectuat experimente secrete în vederea construirii de arme atomice, informează cotidianul "The Sun-Sentinel" în ediţia electronică de vineri. Reactorul pentru Cercetări din Teheran a fost furnizat de Statele Unite în anii '60, în baza strategiei internaţionale din timpul Războiului Rece. Washingtonul a mai furnizat şi uraniul necesar pentru punerea în funcţiune a instalaţiei, substanţa rămînînd în Iran şi putînd fi utilizată pentru fabricarea de bombe nucleare.
Deşi administraţia americană a subliniat că programul nuclear al Teheranului se află într-un stadiu avansat, un studiu efectuat de cercetători iranieni de rang înalt sugerează că, cel puţin în cazul reactorului din capitală, situaţia nu este evaluată corespunzător. În urma unui accident grav care a avut loc în 2001, cercetătorii au concluzionat că ineficienţa controalelor de calitate de la centrală a fost o "boală cronică". Printre probleme erau incluse delăsarea, neglijenţa realizării rapoartelor şi proasta pregătire a personalului, astfel încît angajaţii nu înţelegeau nici măcar principiile de bază din fizică şi matematică. Totodată, o problemă neabordată pînă în prezent este reprezentată de furnizarea celor cîteva kilograme de uraniu îmbogăţit, care, deşi utilizat în reactor, mai poate fi transformat în material pentru o bombă nucleară. Cantitatea reprezintă probabil o cincime din necesarul pentru fabricarea unei arme nucleare, însă experţii au precizat că acesta ar putea fi combinat cu alte materiale pentru a construi o bombă.
În 2004, John Bolton, pe atunci oficial al Departamentului de Stat însărcinat pe probleme de înarmare, a declarat unei comisii a Congresului că programul nuclear iranian a fost marcat de "două decenii de înşelăciune". Cîteva luni mai tîrziu, oficialul a precizat că Iranul a primit asistenţă tehnică din partea unor companii din Rusia, China şi Coreea de Nord, într-o încercare de a dezvolta rachete capabile să transporte arme nucleare. "Statele care au furnizat tehnologie militară Teheranului ar trebui să ştie mai bine de atît", a subliniat Bolton, în prezent ambasador al SUA la Naţiunile Unite. "Dacă firme străine ajută Iranul, Statele Unite vor impune sancţiuni economice". Ceea ce oficialul american a omis să afirme este rolul Statelor Unite în programul nuclear iranian, comentează "The Sun Sentinel".