Peste 400 de avioane fără pilot de supraveghere şi de atac aparţinând armatei americane s-au prăbuşit în diverse circumstanţe, începând din 2001, a relatat, vineri, cotidianul ”The Washington Post”. În urma unei anchete realizate în decursul unui an, bazată pe aproximativ 50.000 de pagini ale unor raporturi vizând accidente aviatice, cotidianul a anunţat că armata americană a înregistrat 418 de accidente majore, care, însă, nu s-au soldat cu victime.
Armata americană este dotată cu mii de avioane fără pilot de mici dimensiuni, dintre care unele pot fi lansate manual, însă acest studiu se referă doar la avioane fără pilot de supraveghere şi de atac, precum cele de tip Predator, Reaper, Global Hawk, Hunter şi Grey Eagle. Majoritatea acestor accidente au avut loc în Afganistan (67), SUA (47) şi Irak (41). De asemenea, multe avioane fără pilot americane s-au prăbuşit în apropiere de Djibouti, în Pakistan şi Mali. Cauzele accidentelor sunt multiple, printre cele mai frecvente numărându-se defecţiunile tehnice, condiţiile meteo sau eroarea umană. În timp ce Agenţia Federală a Aviaţiei (FAA) analizează posibilitatea de a deschide spaţiul aerian al SUA pentru avioanele fără pilot civile private, ancheta realizată de ”The Washington Post” punctează ameninţările potenţiale, menţionând că un avion fără pilot al US Army s-a prăbuşit în vecinătatea imediată a unei şcoli private din statul Pennsylvania.
Numărul de accidente în care sunt implicate avioane fără pilot este este aproape egal cu numărul de accidente majore înregistrate de forţele aeriene americane în acelaşi interval de timp pentru avioanele de vânătoare, informează cotidianul, menţionând că avioanele fără pilot au efectuat, totuşi, mult mai puţine misiuni şi ore de zbor.