Deși părea că a căzut la pace cu Vladimir Putin, Donald Trump a anunțat marți seară că își dorește ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei. O solicitare ce a dat foc autorităților de la Moscova, care au transmis că integritatea teritorială a statului rus nu va fi discutată cu partenerii externi. Inițiativa liderului de la Washington a apărut fix în mijlocul unul val de acuze privind numărul uriaș de convorbiri purtate de membri din staff-ul de campanie al lui Trump cu interlocutori moscoviți suspectați a fi spioni.
Noul președinte al SUA, Donald Trump, a mai oferit o dovadă a impredictibilității sale, dacă mai era nevoie de una. Dacă, pe fond, liderul de la Washington afișase o atitudine față de Rusia care părea a fi non-combat spre blat cu Putin, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunțat, marți seară, că Trump se așteaptă ca Rusia să returneze Crimeea Ucrainei și să reducă violența în estul acestei țări.
Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, în urma unui referendum nerecunoscut de comunitatea internațională, motiv pentru care UE și SUA au instituit sancțiuni împotriva sa, sancțiuni ce au fost extinse și prelungite din cauza sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatiști din estul teritoriului ucrainean.
Moscova a reacționat imediat, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat: "Noi nu returnăm teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care aparține Federației Ruse". La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul nu intenționează să discute despre integritatea teritorială a Rusiei cu partenerii săi externi.
Totodată, agenția TASS a relatat că statutul Crimeei nu a fost discutat în cadrul convorbirii telefonice dintre Putin și Trump, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie. Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) a reacționat la rândul ei. "Crimeea este parte a Rusiei și orice discuție despre înstrăinarea acesteia din componența Rusiei aduce atingere integrității teritoriale", a afirmat președintele Dumei, Viaceslav Volodin, fost adjunct al șefului administrației prezidențiale, citat de agenția de presă TASS. "Haideți să punem capăt tuturor acestor discuții, examinării diferitelor declarații cu privire la Crimeea! Dar orice discuție despre înstrăinarea teritoriului nostru (și Crimeea este o parte a Rusiei) reprezintă o atingere adusă țării noastre", a declarat el într-un discurs susținut în Dumă, insistând că orice discuție despre apartenența teritorială a Crimeei este neavenită.
Deloc întâmplător, ofensiva pro-ucraineană a lui Trump are loc fix în mijlocul unui scandal mare cât Casa Albă, în cadrul căruia se dezbat aspecte legate de numărul mare de consilieri din staff-ul de campanie al actualului președinte SUA care au comunicat suspect de intens cu reprezentanți ai Rusiei în perioada electorală. În acest scandal se vehiculează informații conform cărora interlocutorii apropiaților lui Trump ar fi de fapt spioni ruși, iar Moscova ar fi investit masiv în influențarea alegerilor americane, în favoarea actualului șef de stat de la Washington.