SUA au cerut din nou Siriei, ieri, să oprească violenţele împotriva manifestanţilor antiguvernamentali. ”Preşedintele Bashar al-Assad trebuie să înceapă un dialog politic. Trebuie să aibă loc o tranziţie. Dacă al-Assad nu conduce tranziţia, atunci ar trebui să se dea la o parte. Ce s-a întâmplat acolo, la sfârşitul săptămânii trecute şi ce continuă să se întâmple este absolut revoltător şi condamnăm aceste acte barbare în cei mai categorici termeni”, a spus Departamentul de Stat.
Mai multe state din Liga Arabă au propus suspendarea Siriei din organizaţie, din cauza acţiunilor violente împotriva protestatarilor. Măsura propusă vrea să fie un protest faţă de acţiunile forţelor de securitate siriene, ce urmăresc suprimarea demonstraţiilor. Propunerea nu este însă susţinută de vecinii Siriei, care se tem că izolarea Damascului ar duce la tensiuni între forţele politice locale, ceea ce ar deteriora şi mai mult situaţia din ţară şi ar afecta eforturile de restabilire a păcii. Secretarul general al Ligii, Amr Moussa, a spus că statele arabe sunt foarte îngrijorate de violenţele din Siria, soldate deja cu sute de morţi, dar că nu există un consens între membri asupra măsurilor ce ar trebui luate. În martie, Liga a suspendat Libia, după ce Gaddafi a trimis tancuri în est, fieful rebelilor. Organizaţia a cerut Consiliului de Securitate ONU să impună o zonă de restricţie aeriană deasupra Libiei.
• Militari executaţi • Militari sirieni ar fi încercat să se alăture rebelilor din oraşul Jisr al-Shaghour, după ce au refuzat să asculte ordinul de a trage în civili neînarmaţi, dar au fost executaţi, pentru a fi daţi exemplu soldaţilor din alte oraşe. Armata siriană a preluat din nou controlul asupra localităţii Jisr al-Shaghour, din apropiere de graniţa cu Turcia, unde până la 120 de poliţişti au fost ucişi săptămâna trecută. Mii de locuitori au fugit din zonă, înainte să ajungă trupele şi s-au refugiat în Turcia. Ce s-a întâmplat exact la Jisr al-Shaghour nu este clar. Potrivit televiziunii siriene de stat, s-au dus lupte grele între bande înarmate şi militari, însă opoziţia afirmă că a fost vorba, de fapt, de operaţiunile împotriva soldaţilor care au refuzat să asculte ordinele de a trage în civili. O parte dintre soldaţii care au dezertat se numără printre refugiaţii care încearcă să treacă graniţa în Turcia. Peste 7.000 de sirieni au fugit în Turcia. Autorităţile turce sunt bine organizate iar UE nu se aşteaptă la o cerere de asistenţă în viitorul apropiat.