Statele Unite au criticat miercuri decizia Israelului de a aproba construcția de noi locuințe într-o colonie din Cisiordania ocupată și au atras atenția aliatului lor că aceasta pune în pericol speranțele de pace, transmite AFP.
"Condamnăm cu fermitate recenta decizie a guvernului israelian de a continua un proiect ce ar înființa o nouă colonie importantă mult în interiorul Cisiordaniei", a afirmat Departamentul de Stat, subliniind că situl ar putea număra la final până la 300 de unități și ar fi "mult mai apropiat de Iordania decât de Israel".
"A autoriza retroactiv avanposturi în vecinătatea sau a redesena limitele coloniilor existente nu schimbă faptul că această aprobarea contrazice vechile declarații publice ale guvernului israelian, potrivit cărora nu intenționează să înființeze noi colonii", a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Mark Toner.
Construcția acestei noi colonii reprezintă "un nou pas spre consolidarea realității unui stat unic cu ocupație perpetuă ce este în contradicție fundamentală cu viitorul Israelului ca stat evreu și democratic", a menționat Mark Toner.
Pentru comunitatea internațională, prezența a aproape 600.000 de coloniști israelieni în teritoriile palestiniene ocupate reprezintă unul din principalele obstacole în calea reglementării conflictului israeliano-palestinian, vechi de aproape 70 de ani.
Organizația neguvernamentală "Pacea acum" care militează împotriva colonizărilor a informat sâmbătă că guvernul israelian a dat undă verde construcției a 98 de locuințe într-o colonie din Cisiordania ocupată, precum și a unei zone industriale israeliene în apropiere de Ramallah.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt al ONG-ului israelian, cele două proiecte au fost aprobate la 28 septembrie de înalta comisie pentru planificare a administrației militare israeliene, după ce în prealabil obținuseră acordul ministerului apărării, ultranaționalistul Avigdor Lieberman.
Noile locuințe vor fi construite în apropierea coloniei Shilo, la nord de Ramallah, și vor permite relocarea coloniștilor rezidenți din avanpostul Amona.
Curtea Supremă a Israelului a decis recent că Amona, unde trăiau vreo 40 de familii israeliene pe un teren palestinian privat, trebuie să fie distrusă până la 25 decembrie.
Avanposturile sunt colonii ilegale, nu doar pentru comunitatea internațională, dar și pentru legea israeliană.
Ministerul israelian de externe, aflat sub responsabilitatea premierului Benjamin Netanyahu, a respins criticile americane.
"Cele 98 de unități de locuit aprobate la Shilo nu reprezintă o nouă colonie (...) și nu vor modifica limitele municipale", a subliniat ministerul într-un comunicat.