SUA critică România pentru corupţia din instituţiile statului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA critică România pentru corupţia din instituţiile statului

Externe 14 Aprilie 2016 / 17:34 627 accesări

Raportul anual al Departamentului american de Stat privind Drepturile Omului critică România pentru tratamentele rele aplicate deţinuţilor şi rromilor de către poliţie, discriminarea sistematică socială a minorităţilor, dar şi pentru nivelul de corupţie din instituţiile statului. Deţinuţii din închisori sunt abuzaţi, prin exces de forţă, avertizează raportul, care citează ca exemple cazuri din Bucureşti, Botoşani, Brăila, Arad şi din alte oraşe în care, în majoritate, poliţiştii au fost absolviţi de acuzaţii. De asemenea, în raport, România mai este acuzată pentru discriminarea sistematică socială a membrilor comunităţii de rromi, care le afectează accesul la o educaţie adecvată, la un adăpost adecvat, la servicii medicale corespunzătoare, dar le sunt afectate şi şansele de angajare. Printre alte probleme care aduc atingere drepturilor omului sunt cele reprezentate de condiţiile precare din închisorile din România, care nu îndeplinesc condiţiile standard, în special cele de spaţiu (43 de metri pătraţi), stabilite de Comisia pentru Prevenirea Torturii din cadrul Consiliului European, precum şi încercările repetate ale unor figuri politice de a compromite independenţa Justiţiei.

În plus, Departamentul american de Stat atrage atenţia asupra unei serii de posibile nereguli în cadrul alegerilor din România. Raportul avertizează şi asupra neimplementării efective a legislaţiei în cazul oficialilor acuzaţi de fapte de corupţie. ”În timp ce legea prevede sancţiuni penale pentru oficialii acuzaţi de corupţie, Guvernul nu a implementat legea efectiv şi oficialii, printre care judecători, se angajează uneori în acţiuni de corupţie, fără a fi pedepsiţi. Mita este o practică obişnuită în sectorul public”, se arată în raportul SUA. Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice şi impunitatea în rândul administraţiei publice, în general, rămân probleme în toate cele trei puteri din stat. ”Legea prevede confiscarea averilor obţinute ilegal, însă judecătorii şi procurorii nu au ordonat confiscarea acestora cu regularitate, iar capacitatea autorităţilor de a identifica aceste averi se situează în continuare sub standarde”, susţine raportul. De asemenea, au fost raportate ameninţări atât de natură profesională, cât şi personală la adresa jurnaliştilor, ceea ce subminează libertatea presei.

România este acuzată şi de violenţe şi discriminări care au vizat femei şi pentru tonul antisemitic detectat în unele declaraţii şi acţiuni, iar media continuă să publice articole antisemite. Raportul atrage atenţia şi asupra atitudinilor naţionaliste şi xenofobe care sunt diseminate pe internet, dar şi asupra faptului că Guvernul român nu acordă asistenţă adecvată persoanelor cu dizabilităţi, pe care le neglijează în instituţii. De asemenea, sunt sesizate acţiuni discrimatorii de ordin societal împotriva persoanelor cu diferite orientări sexuale, dar şi a celor diagnosticate cu HIV, în special copii. O altă problemă sesizată de raport este şi supunerea copiilor la muncă forţată. Raportul critică eşecul Guvernului român de a acţiona în cazul returnării bisericilor greco-catolice confiscate în timpul perioadei comuniste.

Citește și:

Consilier din Agigea, trimis în judecată pentru trafic de influență!

Percheziții la o instituție publică într-un dosar privind fraudarea fondurilor UE

Călin Popescu Tăriceanu, citat de procurori în calitate de martor

Vasile Blaga, audiat de procurori

Ludovic Orban, în fața procurorilor

Robert Negoiță, audiat de procurori

Ludovic Orban s-a prezentat la Poliție pentru a respecta controlul judiciar

Percheziții de amploare la angajați CFR suspectați că au furat motorină

Spionii israelieni, aduși la poliție pentru percheziții informatice

Taguri articol


12