Departamentul american al Apărării a elaborat o nouă strategie pentru regiunea Mării Negre, care urmăreşte să stimuleze ţările riverane să dezvolte o abordare regională a problemelor de securitate. O parte dintre aspectele esenţiale ale acestei strategii se află în continuare în stadiul dezbaterilor, dar implementarea sa ar putea fi încetinită de conflictele din Irak şi Afganistan. Iniţiativa americană reprezintă însă un efort comun de implicare într-o regiune dominată în mod tradiţional de Rusia şi Turcia.
Pentru a-şi atinge obiectivul, Statele Unite susţin eforturile Turciei de a domina geostrategic regiunea, în mare parte şi datorită intereselor comune pe care Washingtonul şi Ankara le au în zonă. Pe de altă parte, administraţia americană vrea să înlăture suspiciunile Turciei cu privire la proiectele Statelor Unite în zona Mării Negre. Principalul concept al strategiei a fost dezvoltat anul trecut şi reprezintă o informaţie clasificată. Administraţia americană urmează să pună la dispoziţie conţinutul acestei noi strategii guvernelor statelor riverane Mării Negre, şi anume Turcia, Gruzia, Ucraina, Rusia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Grecia. "Fără Turcia, nu putem obţine rezultate", a declarat un oficial american din cadrul Pentagonului, sub protecţia anonimatului, explicînd demersul administraţiei de la Washington de a se consulta iniţial cu statul turc înainte de a informa celelalte guverne. Statele Unite nu se aşteaptă însă ca Rusia să aprobe proiectul american. "Nu ne aşteptăm ca ruşii să fie cooperanţi, ei văd acest demers ca un act de intruziune în sfera lor de influenţă. Nu ne vom permite însă să devenim captivii obiecţiilor înaintate de Rusia", a precizat oficialul american.
Administraţia de la Washington încurajează statele riverane Mării Negre să participe activ în programul de securitate Black Sea Harmony, coordonat de Turcia, în cadrul căruia se face schimb de informaţii secrete privind traficul maritim. Rusia s-a înscris în acest program în decembrie, iar România şi Ucraina urmează, probabil, să se alăture acestui proiect regional.