O retragere a SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) va constitui "un pas periculos", a atenţionat duminică ministrul-adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, informează TASS şi AFP. „Acesta va fi un pas foarte periculos care, sunt sigur, nu va fi înţeles de comunitatea internaţională şi chiar va atrage serioase critici“, a declarat Serghei Riabkov pentru TASS.
Potrivit lui Riabkov, reacţia din partea Rusiei la decizia lui Trump de a retrage SUA din INF nu se va baza pe porniri emoţionale, ci pe o analiză concretă a situaţiei. El a acuzat "încercările SUA de a obţine prin şantaj de la Moscova anumite concesii, mai ales în probleme de securitate internaţională" şi a opinat că existenţa acestui tratat "încurcă planurile SUA privind o dominaţie totală".
Totodată, Riabkov şi-a exprimat speranţa că John Bolton, consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, care va sosi duminică într-o vizită la Moscova, va explica planurile Washingtonului cu privire la Tratatul INF.
Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat sâmbătă preşedintele american Donald Trump. Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.
Sursa: Agerpres