SUA au redus sancţiunile comerciale vizând Iranul, Sudanul şi Cuba, pentru a permite exportul unor servicii de comunicare online şi pentru a favoriza libera exprimare în aceste ţări, se arată într-un comunicat oficial, dat publicităţii luni. Regulile privind tranzacţiile comerciale ale SUA către Iran, Sudan şi Cuba au fost amendate, scrie Departamentul Trezoreriei. “Susţinem libertatea de exprimare”, a comentat secretarul de Stat, Hillary Clinton, explicând că noile reguli le permit în special iranienilor să aibă alte surse de informare în legătură cu ce se întâmplă în ţară. Potrivit Trezoreriei, această decizie este conformă cu angajamentul puternic al Guvernului în favoarea drepturilor universale ale tuturor cetăţenilor din lume şi va fi mai uşor pentru persoane din Iran, Sudan şi Cuba să folosească internetul pentru a comunica între ele şi cu restul lumii.
Autorităţile iraniene, sudaneze şi cubaneze sunt, în diferite măsuri, foarte restrictive în materie de libertate de exprimare pe internet şi nimic nu garantează că măsurile anunţate de SUA vor fi în măsură să permită o ocolire a cenzurii din aceste ţări. Opozanţii preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, au recurs la internet în timpul valului de proteste provocate de realegerea acestuia, în iunie 2009. Imagini cu moartea lui Neda Agha-Soltan, o tânără în vârstă de 26 de ani, care şi-a pierdut viaţa pe stradă, după ce a fost lovită de un glonţ în timpul unei manifestaţii, au făcut înconjurul lumii pe YouTube. În Cuba, jurnalista disidentă Yoani Sanchez are un blog (www.desdecuba.com/generaciony) foarte citit în străinătate, unde povesteşte problemele din viaţa sa de zi cu zi.
SUA le interzic cetăţenilor lor practic orice formă de comerţ cu Iranul, din 1997. Pe fondul crizei generate de programul nuclear iranian, Guvernul ia în mod regulat, de mai mulţi ani, măsuri ce vizează blocarea alimentării Iranului cu devize. Sancţiunile americane vizând Sudanul sunt impuse din 1997. Adoptate iniţial ca măsură de retorsiune faţă de ţările care susţin terorismul (Sudanul îi oferise azil lui Osama ben Laden), acestea au fost înăsprite pentru a exercita presiuni asupra Guvernului de la Khartoum în contextul crizei din Darfur. Washingtonul a impus Havanei un embargo economic din 1962. După sosirea lui Barack Obama la Casa Albă, la începutul anului 2009, Guvernul american a pus capăt restricţiilor vizând călătoriile americano-cubanezilor pe insulă, precum şi trimiterea de bani de către exilaţii cubanezi către familiile lor rămase în ţară.