SUA folosesc arme informatice împotriva SI în Siria şi în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război virtual

SUA folosesc arme informatice împotriva SI în Siria şi în Irak

Externe 01 Martie 2016 / 16:51 942 accesări

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunțat că SUA folosesc arme informatice în războiul împotriva grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria, pentru a slăbi capacitatea acesteia de a opera şi comunica pe câmpul de luptă virtual. ”Este vorba despre acţiuni care să conducă la pierderea încrederii în reţelele lor, despre a le supraîncărca reţelele pentru ca acestea să nu mai funcţioneze şi despre a face toate acele lucruri care le întrerup capacitatea de a-şi comanda forţele şi de a-şi controla populaţia şi economia”, a spus Carter.

Comandantul Statului Major Interarme, Joseph Dunford, a trasat o paralelă între asedierea fizică a SI în fiefuri ca Mosul (Irak) şi Rakka (Siria) şi asedierea în spaţiul cibernetic. ”Încercăm - fizic şi în acelaşi timp virtual - să izolăm gruparea Statul Islamic”, a declarat Dunford. Totuși, cei doi oficiali au refuzat să ofere mai multe detalii despre operaţiunile cibernetice ale armatei americane. ”Nu vrem ca jihadiştii să fie capabili să facă diferenţa între perturbările legate de armamentul cibernetic american şi perturbările care nu au legătură cu acestea. Confidenţialitatea este cu atât mai importantă cu cât aceste arme cibernetice sunt noi, surprinzătoare şi utilizabile totodată împotriva altor adversari decât SI”, a subliniat Carter, fără să precizeze care sunt aceşti inamici. Însă oficiali americani din domeniul apărării au continuat să avertizeze, în ultimii ani, atât în legătură cu unele capacităţi ruse şi chineze în domeniul războiului reţelelor informatice, cât şi cu cele iraniene sau nord-coreene.

SUA sunt pe cale să constituie o forţă de aproximativ 6.000 de militari specializaţi în războiul informatic, plasaţi pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Rogers, directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), puternica agenţie de informaţii însărcinată cu spionajul electronic. Acest comandament cibernetic al armatei americane, din care fac parte 133 de unităţi de luptă, trebuie să fie capabil să desfăşoare atât operaţiuni de apărare a reţelelor şi computerelor americane, cât şi să le atace pe cele ale inamicilor. Pentagonul a fost, până în prezent, foarte discret în privinţa activităţilor acestor comandamente cibernetice, însă administraţia preconizează să suplimenteze cu 15% suma destinată războiului informatic în cadrul bugetului Apărării pentru 2017, la 6,7 miliarde de dolari, reprezentând peste 1% din bugetul total al Apărării americane.

DECAPITĂRI ÎN SÂNUL SI Statul Islamic a executat opt jihadişti olandezi pe care i-a acuzat că au încercat să dezerteze, potrivit unor activişti, care apreciază că tensiunile dintre jihadişti olandezi şi agenţi operativi irakieni SI au atins un punct culminant. Execuțiile au avut loc vineri, la Maadan, în provincia Rakka, a declarat, luni, Abu Mohammad, un membru al grupului de cetăţeni jurnalişti ”Rakka este măcelărită în tăcere” (RBSS). RBSS documentează încă din aprilie 2014 abuzuri comise de SI în ”capitala” de facto a grupării teroriste, în nordul Siriei. Potrivit grupului, tensiunile dintre 75 de jihadişti olandezi - unii de origine marocană - şi agenţi operativi SI din Irak au atins un nou punct culminant în ultima lună. Alţi trei jihadişti olandezi au fost arestaţi de membri irakieni ai SI, care i-au acuzat că voiau să fugă, iar unul dintre cei trei deţinuţi a fost bătut până la moarte în timpul interogatoriului, potrivit RBSS. Lideri SI din Rakka au trimis delegaţi să soluţioneze disputa cu membrii furioşi ai celulei olandeze, însă aceştia i-au executat pe intermediari, ca răzbunare. Conducerea SI în Irak a ordonat, după aceea, arestarea tuturor membrilor grupului olandez, care au fost încarceraţi la Tabaqa şi Maadan, în Siria, după care au fost executaţi cei opt, potrivit RBSS. Potrivit serviciilor secrete olandeze, 200 de persoane din Olanda, inclusiv 50 de femei, s-au alăturat SI în Siria şi în Irak.

Citește și:

General irakian mort într-un atac sinucigaș SI

Două persoane executate de jihadiști într-o piață publică din Egipt

Armistițiul din Siria fragilizat de atacuri asupra zonelor aflate sub controlul opoziției moderate

Statul Islamic a executat opt membri olandezi pentru dezertare

„Rusia acumulează capacităţi militare semnificative în Siria“

Teroristă sau nebună?!

Rusia propune federalizarea Siriei ca modalitate de soluționare a conflictului militar

Forțele guvernamentale siriene au preluat controlul drumului către Alep

70 de morți și peste 100 de răniți, bilanțul dublului atentat sinucigaș de la Bagdad

Tunetul Nordului în Arabia Saudită

Taguri articol


12