SUA iau în calcul suspendarea Consiliului Rusia-NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA iau în calcul suspendarea Consiliului Rusia-NATO

Externe 16 August 2008 / 00:00 561 accesări

Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Dana Perino, a avertizat, ieri, că SUA iau în considerare suspendarea Consiliului Rusia-NATO, boicotarea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014 sau blocarea aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pentru a sancţiona Moscova în urma conflictului armat cu Georgia. “Deocamdată trebuie să ne asigurăm că acordul de încetare a focului poate fi implementat şi consolidat, pentru a proteja vieţile inocente”, a adăugat ea. Preşedintele SUA a asigurat, joi, că va continua să susţină cu fermitate o Georgie suverană şi liberă şi integritatea sa teritorială. George W. Bush a insistat asupra solidarităţii SUA faţă de Georgia, în cadrul convorbilor cu preşedintele lituanian, Valdas Adamkus şi cel ucrainean, Viktor Iuşcenko, a declarat purtătoarea de cuvînt a Casei Albe. Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe a răspuns sec unei întrebări privind afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, conform cărora “lumea poate să uite de suveranitatea Georgiei”, apreciind că este “o bravadă care nu va avea efect asupra politicii americane”.

Preşedintele SUA l-a trimis, miercuri, pe secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, la Tbilisi, pentru a reitera susţinerea fermă a SUA faţă de Georgia. Bush, care s-a deplasat la ferma sa din Texas, vineri, urma să o întîlnească pe Condoleezza Rice pentru a-i prezenta detaliile la revenirea din Franţa şi Georgia. De altfel, şefa diplomaţiei americane a anunţat ieri că preşedintele georgian a semnat acordul de pace, iar acum, ruşii trebuie să îl respecte. Cu puţin timp înainte de a pleca în vacanţă , Bush a declarat: “Sper că oficialii ruşi vor recunoaşte că un viitor de cooperare şi pace va fi benefic tuturor părţilor. Războiul Rece s-a încheiat. Zilele statelor satelit şi a sferelor de influenţă sînt în urma noastră. Brutalitatea şi intimidarea nu sînt o modalitate acceptabilă de a desfăşura politica externă în secolul XXI. Numai Rusia poate decide dacă vrea să revină pe calea naţiunilor responsabile sau dacă vrea să continue o politică ce nu promite decît confruntare şi izolare. SUA şi aliaţii noştri sînt alături de poporul georgian şi de Guvernul lor ales democratic”.

“Ostilităţile din Osetia de Sud au încetat”

“Ostilităţile din zona de conflict georgiano-osetă au încetat complet”, a declarat, vineri, adjunctul şefului Statului Major al Rusiei, Anatoli Nogoviţin, citat de agenţia Interfax. Nogoviţin a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe de presă, la Moscova, privind implementarea celor şase puncte ale acordului de încetare a focului, aprobat de ambele părţi, cu medierea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy. “Primul principiu, să nu se recurgă la utilizarea forţei, este în general respectat. Cel de-al doilea prevede încetarea ostilităţilor. Nu v-am spus astăzi despre niciun foc de armă. Au încetat”, a spus Nogoviţin. Forţele georgiene îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute de planul de pace şi revin în cazărmi, a mai declarat Anatoli Nogoviţin. “Planul prevede ca forţele georgiene să revină în locurile lor de cantonare: acest principiu este respectat”.

Niciun soldat rus nu se vedea, vineri, în centrul oraşului Gori, dar numeroase blindate ruse erau postate într-o bază situată la cîţiva kilometri de oraşul georgian. “Trupe? Care trupe? Nu avem trupe în oraş. Ele sînt toate în exteriorul oraşului, pentru a împiedica hoţii să intre”, a declarat colonelul Igor Konoşenkov, adjunctul comandantului forţelor ruse din zonă, întrebat cu privire la prezenţa soldaţilor ruşi la Gori. Jurnalistul AFP a văzut un număr mare de tancuri şi blindate ruse la o bază situată pe drumul care duce de la Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud, spre Gori. În oraşul Gori, care pare părăsit, cîteva sute de locuitori s-au adunat în două pieţe, în centrul localităţii, pentru a aştepta ajutoare umanitare.

Tot ieri, ministrul rus al Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, Tatiana Golikova, a anunţat că fiecare familie care a înregistrat pierderi financiare în Osetia de Sud va primi 50.000 de ruble (circa 2.100 de dolari) drept compensaţie. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat Guvernului rus un proiect de rezoluţie referitor la compensaţii, a declarat Golikova la un post de televiziune. Departamentele competente vor întocmi liste pentru a evalua pagubele înregistrate la proprietăţile populaţiei, iar compensaţiile vor fi plătite prin intermediul Guvernului din Osetia de Nord.

Rusia îşi rezervă dreptul de a reacţiona din nou

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că Rusia va reacţiona din nou, în mod similar acţiunilor sale din Georgia, dacă cetăţenii sau forţele sale vor fi ţinta unor atacuri. “Dacă cineva continuă să ne atace cetăţenii, forţele noastre de menţinere a păcii, vom răspunde bineînţeles exact în acelaşi mod în care am făcut-o deja. Nu ar trebui să existe îndoieli în acest sens”, a precizat Medvedev în cadrul unei conferinţe de presă cu cancelarul german, la Soci. Angela Merkel a criticat acţiunile Rusiei împotriva Georgiei, considerînd incursiunea trupelor ruse în Osetia de Sud drept disproporţională. “Trupele ruse ar trebui să se retragă din regiunile centrale ale Georgiei”, a adăugat Merkel, precizînd că o soluţie la acest conflict trebuie să respecte integritatea teritorială a Georgiei.

Medvedev a susţinut că este puţin probabil că cele două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia vor mai vrea vreodată să facă parte din Georgia. “Forţele de menţinere a păcii vor garanta voinţa cetăţenilor din cele două regiuni”, a subliniat Medvedev. “Rusia nu s-a opus unei forţe de pace internaţionale în Georgia, însă Abhazia şi Osetia de Sud nu au încredere decît în Rusia”, a mai declarat Medvedev.

Dovezi ale atrocităţilor comise de georgieni în Osetia de Sud

Rusia este în măsură să livreze cancelarului german, Angela Merkel, în timpul vizitei sale la Soci, dovezi privind atrocităţile comise, potrivit Moscovei, de către Georgia în Osetia de Sud, a declarat ambasadorul rus la Berlin, într-un interviu. Acesta a făcut declaraţia într-un interviu acordat ziarului “Bild”, în ediţia de vineri. “Trupele georgiene au ucis femei şi bărbaţi, au incendiat biserici unde se adăposteau fugari şi au distrus oraşe întregi. Putem aduce dovezi concrete”, a afirmat ambasadorul Vladimir Kotenev, înainte de vizita lui Merkel la Soci, în sudul Rusiei. Duminică, cînd se va afla la Tbilisi, cancelarul va putea transmite preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, următorul mesaj din partea ruşilor: “Avem nevoie de o pace stabilă în Caucaz. Putem negocia, dar nu cu Saakaşvili”, a subliniat Kotenev, într-un alt interviu acordat postului public de televiziune ZDF.

Ziaristă georgiană împuşcată în braţ, în timpul unei transmisiuni în direct

O ziaristă georgiană de la un post de televiziune a fost împuşcată în braţul stîng în timp ce relata despre conflictul ruso-georgian, în oraşul Gori, însă aceasta a continuat să transmită în direct. Tamara Uruşadze, în vîrstă de 32 de ani, a continuat să relateze în timp ce colegii săi încercau să se adăpostească de focurile trupelor ruse şi a fost împuşcată. Uruşadze, care transmitea pentru echivalentul BBC în Georgia, relata în direct despre un transport umanitar care urma să ajungă în Gori, joi după-amiază, în momentul în care a fost împuşcată de un lunetist. Potrivit imaginilor, aceasta a căzut la pămînt, iar cameramanul a alergat la ea pentru a o ajuta. După acest incident, Tamara Uruşadze a transmis din nou în direct, dintr-o dubă, la cîţiva metri de locul unde a fost împuşcată şi arătînd la cameră braţul rănit.

În alte imagini au fost surprinşi reporteri de la două posturi turce care încercau să se ascundă în timpul focurilor trase de lunetiştii ruşi. Unul dintre jurnalişti a fost lovit în ochi, dar rănile nu par să îi pună viaţa în pericol. Toţi jurnaliştii, de la posturile de televiziune NTV şi Kanal Turk, s-au întors joi în Turcia şi sînt în siguranţă.

Rusia a folosit bombe cu fragmentaţie în Georgia

Rusia a recurs la bombe cu fragmentaţie în zone locuite ale Georgiei, bombe ce au ucis cel puţin 11 persoane, a afirmat, vineri, organizaţia neguvernamentală americană Human Rights Watch. HRW a precizat că a ajuns la această concluzie după ce a chestionat numeroase victime, medici şi militari din Georgia, după ce a analizat fotografii cu impactul bombelor, precum şi înregistrări video din timpul atacului rusesc. Ministerul rus al Apărării a respins acuzaţiile, calificîndu-le drept minciuni. Bombele, de tip RBK-250, au fost lansate pe 12 august, deasupra localităţii Ruisi, aflată în regiunea Gori, aproape de regiunea georgiană separatistă prorusă Osetia de Sud, ucigînd trei persoane, afirmă HRW. În aceeaşi zi, oraşul Gori a fost şi el atacat cu bombe cu fragmentaţie şi cel puţin opt persoane au fost ucise, printre care şi jurnalistul olandez Stan Storimans. Alte zeci de persoane au fost rănite, inclusiv jurnalistul israelian Zadok Yehezkeli. HRW precizează că Rusia nu s-a asociat Conferinţei de la Oslo din februarie 2007 care cere interzicerea bombelor cu fragmentaţie, la care s-au raliat de atunci circa o sută de ţări. Bombele de acest tip nu numai că ucid sau rănesc civili cînd sînt lansate, dar lasă deseori submuniţii neexplodate, care se transformă de fapt în mine, explică HRW.

Armata rusă este însoţită de mii de soldaţi care comit violuri şi jafuri

Armata rusă este însoţită în Georgia, unde controlează o treime din teritoriu, de mii de soldaţi care au comis jafuri şi violuri în această regiune, a acuzat preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili. Preşedintele georgian a acuzat armata rusă că a distrus capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali. “După ce armata georgiană a preluat controlul asupra oraşului Ţhinvali, ruşii au bombardat sistematic această zonă, transformînd Ţhinvali într-o ruină, exact cum au făcut la Groznîi, capitala Ceceniei”, a mai declarat el. Rusia susţine că ofensiva declanşată de Georgia, care a distrus capitala Osetiei de Sud, s-a soldat cu 1.500 de morţi, însă bilanţul nu poate fi verificat. Saakaşvili a acuzat din nou Rusia de epurare etnică în Osetia de Sud, Abhazia şi zonele apropiate, pentru a îndepărta populaţia de etnie georgiană din aceste regiuni.

Presa rusă susţine că războiul din Osetia a fost organizat de SUA pentru a opri ascensiunea lui Obama

Conflictul din Osetia de Sud este parte a unui complot organizat de vicepreşedintele SUA, Dick Cheney, pentru a-l opri pe Barack Obama să devină preşedinte, susţine analistul politic rus, Serghei Markov, apropiat de prim-ministrul Vladimir Putin. Ipoteza a fost lansată de Serghei Markov prin intermediul postului de radio Vesti FM, relatează cotidianul “The Times” în ediţia electronică. “Administraţia George W. Bush promovează interesele candidatului republican John McCain. Învins de Barack Obama pe toate fronturile, McCain mai are o carte de jucat, crearea unui virtual Război Rece cu Rusia. Bush nu dorea un război în Osetia de Sud, dar Partidul Republican nu i-a dat de ales. Americanii pun la cale acum un conflict armat între Ucraina şi Rusia”, susţine Markov. Şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Washingtonul de jocuri periculoase: “Occidentul se face vinovat de aventurism, susţinînd agresiunea împotriva trupelor de pace ruse angajate într-o misiune umanitară”. De asemenea, cotidianul “Kommersant” anunţa joi, într-o notă de ironie, “iminenta debarcare umanitară americană în Georgia”. “Occidentul a investit mult timp, energie şi bani pentru a învăţa Georgia deprinderile comerciale şi pentru ca ţara să arate ca o democraţie”, a completat analistul Vasili Lihacev, fost ambasador al Rusiei la UE.



12