SUA, în continuare vizate de terorism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA, în continuare vizate de terorism

Externe 25 Mai 2013 / 00:00 262 accesări

SUA sunt ameninţate în continuare de terorism, dar riscul s-a transformat, fiind diferit de cel din septembrie 2001, este de părere preşedintele Obama. „Viitorul terorismului este reprezentat de extremismul de pe plan intern şi de celulele reţelei teroriste al-Qaida”, a declarat Barack Obama. „America se află la răscruce în combaterea terorismului”, a continuat liderul de la Casa Albă, respingând conceptul unui război extins împotriva terorismului şi pledând pentru o misiune mai limitată a SUA. „Dincolo de Afganistan, trebuie să ne definim efortul nu ca un război global împotriva terorismului, ci mai degrabă ca acţiuni intense, punctuale, pentru destructurarea reţelelor extremiste violente care ameninţă America”, a explicat Obama. „Nici eu, nici orice alt preşedinte nu putem promite învingerea totală a terorismului. Nu vom putea elimina niciodată răul care există în inimile unora dintre oameni, nici pericolele din societatea noastră deschisă. Ce putem face şi ce trebuie să facem este să destructurăm organizaţiile care constituie un pericol direct, menţinând, în acelaşi timp, libertăţile şi idealurile pe care le promovăm”, a conchis preşedintele SUA.

În cadrul eforturilor împotriva terorismului, preşedintele Obama a anunţat semnarea unui nou memorandum care stipulează circumstanţele în care SUA pot utiliza avioane militare fără pilot în străinătate. Potrivit memorandumului, persoanele vizate de raidurile aeriene trebuie să reprezinte o ameninţare iminentă împotriva americanilor. Raidurile nu pot avea loc dacă există posibilitatea capturării cu uşurinţă a suspectului. Totodată, preşedintele SUA a decis numirea unui emisar special care va supraveghea transferurile deţinuţilor de la Guantanamo şi a cerut Pentagonului să stabilească o locaţie unde pot fi organizate procese militare de excepţie. Liderul de la Washington va anula moratoriul privind transferul în Yemen al deţinuţilor de la Guantanamo Bay, avertizând că dosarele deţinuţilor vor fi analizate de la caz la caz. Preşedintele Obama a reiterat intenţia de a închide penitenciarul Guantanamo, precizând că va desemna un oficial responsabil de transferurile deţinuţilor.

Republicani din Congresul american au reacţionat puternic, la anunţurile preşedintelui Obama cu privire la strategia sa de luptă împotriva terorismului şi faţă de decizia sa de a relansa o încercare de închidere a centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay. „Ne aflăm în continuare într-un lung şi dificil conflict împotriva al-Qaida”, a declarat senatorul republican John McCain într-o conferinţă de presă, apreciind că afirmaţiile lui Barack Obama relevă „un grad de nerealism incredibil”. „Al-Qaida se dezvoltă peste tot în Orientul Mijlociu, din Mali şi până în Yemen”, a subliniat fostul candidat la preşedinţie, criticând o parte a discursului în care Obama a anunţat că nivelul riscului terorist a scăzut în SUA. John McCain care s-a declarat de acord cu închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, a denunţat absenţa unui plan coerent al administraţiei. Evocând atacul comis împotriva misiunii diplomatice americane din Benghazi din Libia de militanţi islamişti şi atentatul din Boston, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor Ed Royce a apreciat că preşedintele continuă să subestimeze grava ameninţare pe care al-Qaida şi teroriştii afiliaţi o reprezintă.

Taguri articol


12