SUA înarmează teroriştii kurzi împotriva Turciei?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un subiect arzător pentru Pentagon. Şeful Apărării SUA, în vizită la Ankara

SUA înarmează teroriştii kurzi împotriva Turciei?

Externe 23 August 2017 / 17:21 808 accesări
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan: „Turcia nu va permite deschiderea unui coridor terorist în Siria spre Marea Mediterană (...) Oricare ar fi prețul, noi vom interveni”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan: „Turcia nu va permite deschiderea unui coridor terorist în Siria spre Marea Mediterană (...) Oricare ar fi prețul, noi vom interveni”

De mulţi ani, în Turcia funcţionează dinamica conflictului dintre forţele statului şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara o „organizație teroristă”. Din când în când, conflictul capătă proporţii importante, soldându-se cu cifre semnificative în morţi şi răniţi. În acest context însă, pare să funcţioneze logica generală a lui „mai trag eu, mai tragi tu”, situaţia trenând de mulţi ani, fără ca niciuna dintre părţi să ia vreo măsură drastică. De ceva timp însă, în zona de conflict a apărut un nou jucător, America şi armele ei donate cu generozitate Forțelor Democratice Siriene (SDF), o alianță de miliții dominată de gruparea kurdă YPG, ce desfășoară în prezent un atac asupra Raqqa, principalul bastion al DAESH (Stat Islamic, SI) din Siria. Nimic special până aici, doar că Turcia susține că YPG este o „organizație teroristă” ce provine din rândurile PKK şi, deci, Ankara consideră că americanii furnizează arme duşmanilor lor terorişti, kurzii din cele două organizaţii. Turcia și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu crearea unui stat kurd autonom la granița sa și a lansat în august 2016 o ofensivă terestră în nordul Siriei pentru a alunga militanții DAESH de la frontieră și pentru a preveni o eventuală legătură între diferitele zone controlate de milițiile YPG. „Turcia nu va permite deschiderea unui coridor terorist în Siria spre Marea Mediterană”, a declarat marți președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit cotidianului „Hürriyet“. „Oricare ar fi prețul, noi vom interveni”, a spus el.

Pentru a încerca să lămurească această sensibilă situaţie care pare scăpată de sub control, însuşi ministrul Apărării, Jim Mattis, s-a deplasat miercuri la Ankara pentru discuții cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și alți politicieni. În timpul aceleiaşi vizite, s-a discutat şi subiectul referendumului privind independența Kurdistanului irakian, ce va avea loc pe 25 septembrie. Ministrul Apărării american s-a întâlnit marți cu liderul kurd irakian, Massoud Barzani, pentru a exprima opoziția Statelor Unite față de acest referendum. Totodată, Washingtonul este îngrijorat în legătură cu o apropiere între Ankara și Teheran, în special după vizita de săptămâna trecută a șefului Statului Major al armatei iraniene în Turcia. Întrebat după această vizită în legătură cu o eventuală operațiune turco-iraniană împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, Erdogan a spus că o astfel de posibilitate a fost „mereu pe ordinea de zi”. Însă Gardienii Revoluției din Iran au negat marți orice operațiune în afara granițelor Iranului.

Taguri articol


12