SUA înregistrează prima infectare pe teritoriul lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă eroare în sistemul medical

SUA înregistrează prima infectare pe teritoriul lor

Monden 14 Octombrie 2014 / 00:00 481 accesări

După Spania, SUA înregistrează un eșec în protocolul de limitare a infecțiilor și pe teritoriul lor s-a confirmat prima infectare cu Ebola. O angajată a serviciilor sociale de la Spitalul Presbiterian din Dallas, Texas, s-a îmbolnăvit de Ebola după ce a intrat în contact cu liberianul Thomas Eric Duncan, prima persoană diagnosticată cu Ebola în SUA și între timp decedată. Infirmiera făcea parte din echipa care l-a tratat pe Thomas Eric Duncan, ceea ce arată nerespectarea protocolului de protecție instituit de Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Atlanta. Totodată, o persoană care s-a aflat în contact cu pacienta a fost identificată şi se află sub supraveghere.

REGULILE SUNT FĂCUTE PENTRU A FI... ÎNCĂLCATE Între timp, în Spania, starea asistentei Teresa Romero, infectată cu virusul Ebola, se ameliorează, înregistrându-se o diminuare a încărcăturii virale. În afară de Teresa Romero, de 44 de ani, alte 15 persoane, între care soțul ei, sunt spitalizate preventiv pentru că au venit în contact cu ea, după ce ar fi putut deveni contagioasă. La rândul său, asistenta medicală a făcut parte din echipa care a tratat doi călugări spanioli contaminați cu acest virus în Africa, ambii între timp decedați. Îmbolnăvirea sa a fost prima dovadă că, deși febra hemoragică este cea mai mare urgență medicală a momentului, oamenii nu sunt încă pregătiți să respecte întru totul măsurile dure pentru limitarea infecției. Se pare că asistenta spaniolă și-a atins fața cu mănușa pe care a purtat-o în timp ce le asigura îngrijiri celor doi preoți misionari.

Pe de altă parte, scene desprinse dintr-un film SF s-au înregistrat ieri pe aeroportul internațional din Praga, unde protocolul de protecție a fost declanșat după ce unui cetățean ceh care revenea în țară din Ghana i s-a făcut rău. Bărbatul a fost reținut, transportat cu un cărucior și izolat cu o husă specială de protecție. Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.033 de persoane din totalul de aproape opt mii de cazuri înregistrate oficial în șapte țări, Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal, Spania și SUA, potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat pe 8 octombrie. În schimb, cetățenii sârbi nu au niciun motiv să se teamă de o epidemie de Ebola pentru că sunt luate măsuri de control și prevenire la scară largă, a declarat, ieri, șeful biroului din Serbia al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Miljana Grbic. În Serbia sunt peste șapte sute de persoane monitorizate după revenirea din țări din Africa, dar deocamdată nu au fost raportate simptome ale bolii. Opt persoane au primit sau primesc tratament pentru Ebola în Europa până în prezent, șapte dintre ele fiind personal medical provenind din țări aflate în pericol, a precizat OMS. Trei persoane și-au revenit în Marea Britanie, Germania și Franța, trei sunt tratate în Norvegia, Germania și Spania, în timp ce alte două au murit.

MĂSURI LA UNISON Miniștrii europeni ai Sănătății vor participa joi, la Bruxelles, la o reuniune tehnică privind întărirea controalelor pe aeroporturi în cazul pasagerilor care provin din țările africane afectate de Ebola. Întâlnirea vizează coordonarea acțiunilor statelor membre privind acest aspect al dosarului, în absența pentru moment a unui consens privind oportunitatea de depistare a Ebola la sosirea în Europa. Londra este singura capitală a UE care a introdus controalele la sosirea în principalele aeroporturi și gări, urmând exemplele american și canadian. Supravegherea sosirilor în Europa ale călătorilor din zone de risc figurează deja pe agenda reuniunii săptămânale de vineri a Comitetului de Securitate Sanitară, for european al experților mobilizați de mai multe luni pe tema epidemiei de Ebola. Numai jumătate dintre cele 28 de state membre, printre care Franța și Belgia, au legături aeriene directe cu zone de risc din Africa de Vest.

Introducerea unui sistem de depistare a virusului Ebola la pasagerii care provin din aceste zone nu este pentru moment preconizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), filtrarea efectuându-se în prezent la plecare, în principal prin luarea temperaturii pasagerilor. Însă, în țările afectate de Ebola, situația și infastructura sistemelor medicale sunt precare. În plus, de exemplu, ieri, Liberia se confrunta cu o grevă a angajaților din sistemul medical, pentru creșteri salariale și bugetare pentru a pune capăt epidemiei. Angajații medicali au fost printre primele victime ale epidemiei, cu peste 400 de persoane ucise de la la începutul anului. Și sute de mii de angajaţi ai Serviciului public britanic de Sănătate (NHS) au fost chemaţi să înceteze lucrul timp de patru ore, ieri, în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de a le acorda o mărire de salariu. La originea acestei greve, fără precedent din 1982 şi din perioada Thatcher, se află decizia ministrului Sănătăţii, Jeremy Hunt, de a sfida recomandarea unui organism independent de a mări cu 1% salariile. Ministerul Sănătății se declară, în schimb, pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum pot coopera pentru a face astfel încât sistemul de remunerare al NHS să fie mai echitabil. Adevărată instituţie a Marii Britanii, Sistemul Național de Sănătate (NHS) a fost creat în anul 1948, de către un guvern laburist, şi garantează un serviciu de îngrijiri gratuite tuturor locuitorilor ţării. Are peste 1,2 milioane de angajaţi şi numai Armata Populară a Chinei, compania indiană de căi ferate şi lanţul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administraţiei britanice.

Ambulanţe şi medici în costume de protecţie vor fi trimişi la domiciliul persoanelor din Marea Britanie suspectate că au contractat virusul Ebola, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Această măsură are ca scop să evite ca un pacient infectat cu acest virus să meargă la spital şi să contamineze alte persoane. Măsura a fost anunţată în timp ce în Spania şi SUA au fost identificate două cazuri de infirmiere care au contractat Ebola prin contactul cu o persoană bolnavă, în spital. Pentru a se încerca depistarea cât mai devreme şi la distanţă a febrei hemoragice, orice persoană care sună la 111, numărul dedicat urgenţelor non-vitale, şi care prezintă simptome suspecte va fi supusă unui chestionar.



12