SUA îşi consolidează sistemul antirachetă pe propriul teritoriu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA îşi consolidează sistemul antirachetă pe propriul teritoriu

Externe 03 Februarie 2014 / 00:00 490 accesări

Departamentul american al Apărării va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a SUA, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum din statul New York, poligonul naval SERE din Portsmouth, statul Maine, baza Ravenna din Ohio şi baza Custer din statul Michigan.

Mai mulţi membri ai Congresului pledează pentru reconfigurarea dispozitivului antirachetă prin instalarea unor interceptoare pe Coasta de Est, pe fondul temerilor referitoare la eforturile Iranului de a fabrica rachete balistice intercontinentale. Oficiali de la Pentagon au insistat că interceptoarele de pe Coasta de Vest pot apăra SUA de eventuale atacuri balistice, argumentând că o nouă zonă de interceptare, pe Coasta de Est, ar suplimenta cheltuielile, într-o perioadă de austeritate. Cu toate acestea, Pentagonul a demarat studiile privind impactul asupra mediului, în conformitate cu o directivă din anul 2013 care prevede măsuri suplimentare de apărare a SUA prin construirea a cel puţin trei zone suplimentare de interceptare antibalistică, dintre care cel puţin două pe Coasta de Est.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială ale ţării. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely, din Alaska, şi Vandenberg, din California. Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui scut antirachetă NATO în Europa, scopul fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu din România, până în 2018, şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare. Rusia contestă instalarea elementelor antirachetă ale NATO în estul Europei, considerând că este vorba de o ameninţare directă la adresa dispozitivului său de apărare.

Taguri articol


12