SUA îşi retrag avioanele de luptă din Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA îşi retrag avioanele de luptă din Libia

Externe 06 Aprilie 2011 / 00:00 796 accesări

Armata americană a retras, luni, avioanele de luptă pe care le-a angajat în campania internaţională din Libia, a anunţat Pentagonul, după ce Washingtonul a acceptat, la sfârşitul săptămânii trecute, să îşi prelungească raidurile pentru 48 de ore. Iniţial, SUA au prevăzut să îşi retragă avioanele de luptă şi rachetele Tomahawk din teatrul de operaţiuni, începând de la sfârşitul săptămânii, aliaţii săi din cadrul NATO preluând operaţiunile de joi. Însă, duminică, SUA au acceptat cererea NATO de a efectua lovituri aeriene în Libia până luni, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din ultima perioadă. De luni, de la ora 22.00 GMT, niciun avion de luptă american nu a mai efectuat nicio misiune, a anunţat căpitanul Darryn James, purtător de cuvânt al Pentagonului, care a subliniat, totodată, că avioanele erau pregătite să intervină în cazul în care NATO solicita acest lucru. De duminică, de la ora 22.00 GMT şi până luni, la ora 10.00 GMT, avioanele de luptă americane au efectuat cel puţin două raiduri, dar nu a fost lansată nicio rachetă Tomahawk. Armata americană va mai furniza, de-acum, numai avioane pentru alimentare în zbor şi va efectua misiuni de bruiaj şi supraveghere.

O misiune UE pentru strângerea de informaţii şi evaluarea situaţiei a sosit, ieri, în Libia şi se va duce la Benghazi, pentru a stabili contacte cu rebelii, a anunţat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. ”Membrii misiunii vor discuta cu reprezentanţii grupurilor de opoziţie, cu ONG-uri şi societatea civlă. De asemenea, vor discuta cu Consilul Naţional de Tranziţie”, a spus el. Biroul de presă al lui Ashton a subliniat că exclude contacte cu Guvernul libian. Consiliul Naţional de Tranziţie a fost format de opozanţi, la 27 februarie.

• Gata de negocieri, dar fără plecarea lui Gaddafi • Purtătorul de cuvânt al Guvernului libian a declarat, luni seara, că regimul este pregătit să negocieze orice formă de reformă de politică, cum ar fi alegeri sau un referendum, dar respinge o plecare a colonelului Muammar Gaddafi de la putere. El a precizat că Gaddafi este supapa de securitate pentru ţară şi pentru unitatea populaţiei şi triburilor. În plus, purtătorul de cuvânt şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Italia a recunoscut, luni, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), care reprezintă rebeliunea libiană, drept ”singurul interlocutor legitim”. Roma a apreciat luni că propunerile de ieşire din criză ale regimului Gaddafi nu sunt credibile. Adjunctul ministrului libian al Afacerilor Externe, Abdelati Laabidi, efectuează un turneu pentru a negocia o ieşire din criză a ţării sale. El s-a întâlnit, duminică seara, la Atena, cu premierul grec, Georges Papandreou şi se afla, luni, în Turcia, înaintea unei vizite în Malta. Ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a anunţat luni că a discutat cu omologul său grec. Mesajul transmis Atenei este că regimul Gaddafi va respecta încetarea focului. Nimic despre o plecare a lui, iar din acest motiv, Italia nu poate accepta aceste propuneri, a declarat Frattini. Londra şi-a exprimat, de asemenea, rezervele asupra demersurilor efectuate de Tripoli.

Liderul libian a apărut, luni seara, în public, la reşedinţa sa de la Bab el-Aziziya, la Tripoli, care a fost ţinta unei rachete a coaliţiei, la 20 martie, a anunţat televiziunea naţională libiană. Aceasta este prima apariţie publică a colonelului Gaddafi după 22 martie. Fiul său Seif al-Islam, care a dispărut de pe scena publică de la începutul raidurilor coaliţiei în Libia, la 19 martie, a avut şi el o apariţie discretă, la hotelul din Tripoli unde sunt cazaţi jurnaliştii. El a acordat un interviu postului BBC, după care a părăsit discret locul.

• Gaddafi, gurmand şi generos • Liderul libian este un şef generos, care face cadou angajaţilor ceasuri din aur, precum şi un iubitor al cuş-cuşului cu carne de cămilă, povesteşte o fostă asistentă, Oksana Balinskaia. ”Papa”, cum îi spune aceasta, este gurmand dar într-o formă fizică de invidiat. El adoră mâncarea italienească, mai ales pastele şi cuş-cuşul cu carne de cămilă. Oksana a revenit în Ucraina după izbucnirea războiului în Libia. Ea spune că ”Papa” este un om generos, care în fiecare an le dădea angajaţilor cadou ceasuri din aur cu imaginea sa. ”Nu aveam de ce să ne plângem. De exemplu, când ne-am dus la New York, Papa a dat ordin să primim bani, pentru a putea face cumpărături personale”, povesteşte ea. Ea a dezminţit zvonurile potrivit cărora o altă asistentă a lui Gaddafi, tot din Ucraina, Galina Kolotniţkaia, ar fi avut o legătură amoroasă cu Gaddafi. Şi aceasta a revenit la Kiev, la sfârşitul lunii februarie, dar nu a făcut declaraţii publice. Balinskaia a ţinut să respingă zbonurile potrivit cărora liderul libian nu s-ar simţi deloc bine, aşa cum apare în documentele WikiLeaks. ”În pofida vârstei, este într-o formă mai bună decât mulţi”, spune ea. ”Are grijă de el, îşi face analizele în fiecare an”.



12