„SUA luptă de aceeaşi parte cu al-Qaida în Libia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„SUA luptă de aceeaşi parte cu al-Qaida în Libia”

Externe 28 Martie 2011 / 00:00 471 accesări

Forţele americane duc un război în Libia în numele unor rebeli în ale căror rânduri s-au înrolat şi jihadişti ce au luptat împotriva SUA, în Afganistan şi Irak, susţine ”The Daily Telegraph”. Cotidianul britanic relatează că Abdel-Hakim al-Hasidi, unul dintre liderii forţelor pe care SUA le sprijină în Libia, a fost în Afganistan, în 2002, pentru a lupta împotriva inveziei străine, adică a trupelor americane care au atacat în Afganistan, ca răspuns la atacurile din 11 septembrie. Al-Hasidi a declarat cotidianului italian ”Il Sole 24 Ore” că a fost capturat în 2002, la Peshawar, în Pakistan. A fost predat forţelor americane şi apoi ţinut în Libia, unde a fost eliberat în 2008. Al-Hasidi a mai mărturisit cotidianului italian că a recrutat circa 25 de libieni care să lupte împotriva forţelor americane din Irak. Unii dintre ei, a spus el, astăzi sunt pe linia frontului la Adjabiya. Acest oraş tocmai a fost recâştigat de rebeli, sâmbătă, cu ajutorul loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale, care au determinat forţele pro-Gaddafi să se retragă. Al-Hasidi a insistat că luptătorii săi sunt ”patrioţi şi buni musulmani, nu terorişti”, dar a recunoscut că ”şi membrii al-Qaida sunt buni musulmani şi luptă împotriva invadatorului”. Dezvăluirile liderului rebel intervin în condiţiile în care preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, a spus că al-Qaida a reuşit să pună mâna pe arsenalul militar din zonele controlate de rebeli în Libia şi deţine inclusiv rachete sol-aer pe care militanţii le duc în fiefurile organizaţiei teroriste. La începutul acestei luni, al-Qaida a lansat un apel către susţinătorii săi, cărora le-a cerut să sprijine revolta libiană. Şi islamiştii britanici şi-au exprimat sprijinul pentru rebelii libieni, notează ”Daily Telegraph”.

Primele victorii majore ale rebelilor. Rebelii libieni au preluat, sâmbătă, controlul în oraşele strategice Ajdabiya şi Brega din estul Libiei, fiind primele lor victorii majore de la începutul operaţiunii internaţionale împotriva forţelor lui Gaddafi, în urmă cu o săptămână. Luptele cele mai dure par să se fi derulat la Misrata, la 200 de kilometri est de Tripoli, unde avioanele franceze de vânătoare au distrus la sol cel puţin şapte aparate militare libiene, venind astfel în ajutorul rebelilor asediaţi de forţele pro-Gaddafi. Forţele colonelului Gaddafi se pare că în sfârşit bat în retragere şi îşi părăsesc poziţiile.

Rapoartele spionajului american sugerează că forţele liderului libian plasează cadavrele oamenilor pe care îi ucid în locurile bombardate de coaliţie, pentru a da vina pe Occident, pentru moartea lor, a declarat secretarul american al Apărării, Robert Gates. Oficialii libieni au anunţat că aproape 100 de civili au fost ucişi în raidurile coaliţiei, însă membrii coaliţiei neagă constant că ar exista victime printre civili. Întrebat dacă zilele lui Gaddafi sunt numărate, şeful Pentagonului a replicat: ”Nu mi-aş mai atârna niciun tablou nou de pereţi, dacă aş fi în locul lui”. Obama a declarat sâmbătă, în discursul său radiofonic săptămânal, că misiunea militară din Libia este clară, concentrată şi limitată, asigurându-i pe concetăţenii săi că acţiunea a dus deja la salvarea a nenumărate vieţi în rândul civililor.

Propunere italiano-germană. Italia şi Germania pregătesc o propunere comună privind Libia, care va presupune o încetare a focului, exil pentru colonelul Gaddafi şi crearea unui coridor umanitar, a declarat ministrul italian de Externe, Franco Frattini. Europa a fost divizată în privinţa modului în care să acţioneze în Libia, Germania împotrivindu-se opţiunii militare. Nici Italia nu a acceptat cu prea mult entuziasm această perspectivă, dar şi-a pus bazele la dispoziţia coaliţiei internaţionale. Frattini a precizat că planul ar urma să fie prezentat la reuniunea internaţională consacrată Libiei pe care Londra o găzduieşte mâine. Încetarea focului ar urma să fie monitorizată de ONU iar Turcia ar fi dispusă să se ocupe de instituirea unui coridor umanitar permanent. Frattini a recunoscut că, oricare ar fi soluţia, nu mai este de conceput ca liderul libian Muammar Gaddafi să rămână la putere. Uniunea Africană şi chiar membri ai anturajului său ar încerca să-l convingă să plece. Gaddafi încearcă să convingă puterile occidentale să accepte un plan prin care, în schimbul încetării focului, să-i cedeze puterea fiului său, Saif al-Islam, pentru o perioadă de tranziţie de doi până la trei ani, au declarat surse libiene şi arabe. Şi preşedintele francez a anunţat o iniţiativă franco-britanică în vederea unei soluţionări politice a conflictului libian.

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat sâmbătă că o intervenţie terestră în Libia ar echivala cu o ocupaţie şi a insistat asupra necesităţii de a se respecta rezoluţia Consiliului de Securitate ONU. Rusia nu participă la intervenţia internaţională şi nici nu intenţionează să o facă.

Taguri articol


12