SUA menţin angajamentele NATO dacă UE cheltuie mai mult pentru apărare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Frate, frate, dar…

SUA menţin angajamentele NATO dacă UE cheltuie mai mult pentru apărare

19 Februarie 2017 / 13:45 324 accesări
Vicepreședintele SUA, Mike Pence:

Vicepreședintele SUA, Mike Pence: "A venit momentul să se facă mai mult"

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a dat asigurări, la Conferința pentru Securitate de la München, că Administrația Trump va menține angajamentele în cadrul NATO, inclusiv prin abordarea "defensivă" din Europa de Est pentru contracararea Rusiei. Dar, printre declarațiile diplomatice de genul "America este cel mai puternic aliat al Europei şi va fi mereu", Pence a reiterat solicitarea Washingtonului pentru creşterea contribuţiilor comune în domeniul apărării. "Apărarea Europei necesită angajamentul dumneavoastră în aceeaşi măsură cu al nostru. Promisiunea de suportare în mod echitabil a sarcinii apărării comune nu a fost îndeplinită de prea mulţi şi de prea mult timp, situaţie care erodează fundamentul alianţei noastre. Ca să fiu foarte clar: preşedintele Statelor Unite se aşteaptă ca aliaţii să se ţină de cuvânt. A venit momentul să se facă mai mult", a subliniat Mike Pence.

CAPACITĂȚILE MILITARE AMERICANE DIN ROMÂNIA, MENȚINUTE

Americanii au garantat că nu intenționează să renunțe la capacitățile militare din Europa de Est. Prezenţa militară americană în ţări est-europene, inclusiv în România, are scop pur defensiv, a afirmat secretarul american al Apărării, James Mattis, prezent şi el la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen. "În momentul actual, suntem implicaţi în eforturi de a garanta că Alianţa Nord-Atlantică este relevantă şi pregătită pentru înfruntarea provocărilor. Statele Unite transferă unităţi militare în ţările baltice, dar şi în Polonia, România şi Bulgaria, în cadrul Operaţiunii "Determinare Atlantică" (Atlantic Resolve)", a declarat James Mattis, citat de Agenzia Nova. Alianţa Nord-Atlantică a decis, în iulie 2016, consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice în scopul descurajării Rusiei. La rândul său, vicepreşedintele Mike Pence a cerut Rusiei să contribuie la detensionarea conflictului din estul Ucrainei şi să aplice în totalitate Acordul Minsk. "Trebuie să ştiţi acest lucru: Statele Unite vor continua să tragă Rusia la răspundere, chiar dacă suntem în căutarea unor poziţii comune pe care preşedintele Donald Trump crede că le putem găsi", a insistat Michael Pence, citat de site-ul agenţiei Reuters.

ROMÂNIA, EXEMPLU PENTRU BUGETAREA APĂRĂRII

În replică la afirmația lui Donald Trump conform căreia NATO ar fi desuetă, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a amintit că puterea Statelor Unite creşte şi datorită Alianţei Nord-Atlantice. Referindu-se la solicitările în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024. "Pentru sporirea securităţii sunt necesare şi planuri de asistenţă pentru dezvoltare, precum şi măsuri de prevenire a crizelor", a subliniat Angela Merkel. În ce privește această țintă bugetară, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România pentru eforturile depuse în vederea creşterii bugetului pentru apărare la 2% din PIB anul acesta, spunând că Bucureştiul este un exemplu pentru alţi aliaţi.

Taguri articol


12