SUA nu au plan credibil pentru reducerea deficitelor bugetare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA nu au plan credibil pentru reducerea deficitelor bugetare

Externe 21 Aprilie 2011 / 00:00 506 accesări

Economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, a declarat că SUA nu au un plan credibil, pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare. ”Dezbaterea dintre cele două partide (republican şi democrat) care s-a finalizat pe 8 aprilie, printr-un plan de economii de 39 de miliarde de dolari, nu a fost suficientă. Discursul preşedintelui Barack Obama, pronunţat pe 13 aprilie, merge în direcţia cea bună dar deciziile concrete urmează să fie luate”, a spus Blanchard. El a explicat, de asemenea, de ce FMI şi-a schimbat doctrina, propunând ţărilor membre să-şi controleze fluxurile de capital, în anumite circumstanţe, deşi anterior a respins această măsură. ”Până la criză, băncile centrale au crezut că deţin soluţia miracol, stabilizând inflaţia şi anticipaţiile inflaţioniste. Pentru asta utilizau un singur instrument: rata dobânzii. Criza a pulverizat acest model”, a explicat oficialul FMI.

Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a calificat, luni, drept negativă perspectiva asupra ratingului AAA al SUA, invocând creşterea deficitului bugetar şi a datoriei publice. Potrivit bugetului pentru anul fiscal 2012, prezentat de administraţia Obama în luna februarie, plafonul datoriei ar ajunge la 20.800 de miliarde de dolari în 2016. Şeful Casei Albe a avertizat că lumea ar putea intra din nou în recesiune, dacă plafonul pentru banii pe care SUA îi pot împrumuta nu va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de a fi atinsă limita de 14.300 de miliarde de dolari, prevăzută în prezent. El a spus că este încrezător că în cele din urmă Congresul va fi de acord să crească această limită, ultimul termen posibil fiind până la începutul lunii iulie. Însă adepţii politicii fiscale conservatoare spun că nu vor vota creşterea plafonului de îndatorare, fără măsuri pe termen lung pentru o reducere a deficitului. Bursa de pe Wall Street a fost afectată de anunţul de luni al Standard & Poor\'s, scăderi importante fiind înregistrate, de asemenea, pe pieţele europene şi asiatice.

Preşedintele Barack Obama le-a cerut, marţi, ”mici sacrificii” contribuabililor americani cei mai înstăriţi, pentru a reduce deficitul şi datoria, dând asigurări că totuşi nu-şi doreşte ”pedepsirea succesului”. În faţa studenţilor de universitatea de la Annandale din suburbiile Washingtonului, în prima dintre cele trei intervenţii publice pentru apărarea strategiei sale bugetare, Barack Obama şi-a reiterat voinţa de a pune capăt reducerilor de impozite pentru americanii cei mai bogaţi. El însuşi milionar datorită cărţilor lui, Obama s-a confesat în glumă că el însuşi a fost iritat când şi-a văzut fişa de impozitare: ”Există un moment în care descoperi suma pe care o achiţi şi te gândeşti: Waw! O să mă gândesc la poziţia mea privind impozitarea celor boraţi!”, a spus preşedintele SUA. ”Nimeni nu va spune că este încântat să plătească impozite mai mari. Dar este o chestiune de valori. Eu nu cred, cu siguranţă, că impozitele mele trebuie să fie mai mici”, a adăugat preşedintele, care a vărsat o jumătate de milion de dolari Fiscului, pentru anul 2010, conform Casei Albe.

Taguri articol


12