SUA nu exclud reînarmarea Georgiei după înfrîngerea umilitoare în faţa Rusiei, în urmă cu un an, deşi acest lucru nemulţumeşte Moscova, a declarat un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat, Philip Crowley. Potrivit interviurilor acordate săptămîna aceasta, pentru ”Wall Street Journal” şi ”Washington Post”, înaintea vizitei la Tbilisi a vicepreşedintelui american, Joe Biden, Mihail Saakaşvili şi-a exprimat dorinţa de a primi echipamente antiaeriene şi antitanc necesare pentru a apăra Georgia în eventualitatea unui atac rusesc. Joi, la Tbilisi, Biden a apărat integritatea teritorială a Georgiei şi aspiraţiile acesteia de a adera la NATO, afirmînd că Washingtonul cooperează cu acest stat, pentru întreţinerea forţelor armate, pentru a ajuta la pregătirea şi organizarea acestora. Întrebat dacă această promisiune riscă să afecteze realaţiile cu Rusia, pe care administraţia Obama a promis că le va relua de la zero, purtătorul de cuvînt a amintit refuzul Washingtonului de a recunoaşte orice sferă de influenţă a Moscovei.
Rusia a reacţionat faţă de vizita lui Biden la Tbilisi, declarînd că va lua măsuri concrete în faţa reînarmării Georgiei şi denunţînd din nou manevrele americane în regiune. ”Georgia nu ar putea să adere la NATO decît în graniţele ei noi, iar pentru aceasta ele ar trebui recunoscute”, a spus reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, comentînd declaraţiile vicepreşedintelui american şi referindu-se la pierderea Abhaziei şi Osetiei de Sud, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova, care şi-a instalat baze militare în cele două teritorii. Rogozin a mai spus că nu crede în perspectiva aderării Goergiei la NATO, ”cel puţin în următorii 15-20 de ani”. De asemenea, el a subliniat că şi în prezent persistă pericolul militarizării Georgiei. Rusia va aplica sancţiuni companiilor americane care oferă armament Georgiei, a declarat ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. Rusia trebuie să fie capabilă să răspundă ferm în cadrul politicii sale externe, dar doar în cazul în care acţiunile partenerilor săi ameninţă interesele cetăţenilor ruşi, a declarat, la rîndul său, preşedintele Dmitri Medvedev.
Rusia şi Georgia s-au înfruntat într-un război scurt, în august 2008, pentru controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. Georgia şi SUA au semnat, în ianuarie, un acord de parteneriat strategic care prevede acordarea de ajutor Georgiei în ameliorarea şi echiparea forţelor sale armate, pregătindu-le pentru o eventuală integrare în NATO. Acest acord a fost semnat de fostul secretar de Stat american, Condoleezza Rice şi nu îl obligă oficial pe actualul preşedinte, Barack Obama.