SUA nu vor reintra în recesiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Opinie de specialist

SUA nu vor reintra în recesiune

Externe 07 Septembrie 2011 / 00:00 481 accesări

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a estimat ieri că SUA nu sunt ameninţate de o nouă recesiune, în ciuda îngrijorării crescânde în legătură cu evoluţia primei puteri economice mondiale. Aceste declaraţii survin la o zi după căderea liberă a burselor europene, consecinţă a preocupării faţă de o nouă recesiune în SUA şi a crizei datoriilor în Europa. Raportul lunar cu privire la forţa de muncă din SUA, publicat vinerea trecută, a confirmat şi cele mai pesimiste previziuni: reducerea numărului locurilor de muncă a fost egală cu numărul de posturi nou create, în timp ce analiştii previzionau că numărul noilor angajaţi va fi cu 70.000 mai mare decât al celor care şi-au pierdut locul de muncă. Analiştii au estimat că acest fapt constituie un semnal că SUA ar fi pe punctul de a reintra în recesiune.

BARROSO, OPTIMIST Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, şi-a manifestat, ieri, încrederea în voinţa politică a liderilor UE de a găsi o soluţie pentru criza Zonei Euro, în pofida preocupărilor că nu vor reuşi să oprească o întoarcere a recesiunii şi încă o criză a băncilor. Barroso a menţionat că principala provocare pentru Europa o reprezintă, în acest moment, consolidarea fiscală. El a insistat totodată că euro rămâne o monedă stabilă şi credibilă. Ulterior, şeful CE a dat asigurări că nu există planuri de creare a unei agenţii unice de rating europene, deşi unii politicieni susţin că actualele agenţii de această specialitate sunt antieuropene. Duminică, un înalt responsabil spaniol al Băncii Centrale Europene (BCE) a afirmat că principalele trei agenţii de rating sunt supuse unor conflicte de interese flagrante şi a adăugat că este nevoie de concurenţă pentru ca acest sector să fie mai eficient. În raportul publicat marţea trecută, S&P a estimat că Produsul Intern Brut al Zonei Euro va creşte cu 1,7% în 2011 şi 1,5% în 2012, în scădere faţă de estimările din luna iulie, care mizau pe o creştere de 1,9%, respectiv 1,8%.

NOU RECORD PENTRU AUR Preţul aurului a înregistrat, ieri, un nou maxim istoric, de 1.923,10 dolari uncia, pe fondul speculaţiilor privind agravarea crizei datoriilor din Zona Euro şi al încetinirii economiei globale. Contractele futures din India şi China, doi dintre cei mai mari consumatori, au atins maximele tuturor timpurilor, în timp ce preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu peste 1,1%, la 1.921,15 dolari uncia, depăşind astfel maximul înregistrat pe 23 august, de 1.1913,50 dolari uncia. Preţul aurului cu livrare în decembrie a atins, însă, la New York, recordul de 1.923,10 dolari uncia, cu 2,5% mai mult faţă de ultima şedinţă de tranzacţionare, din 2 septembrie. Bursa a fost închisă luni, în SUA, pentru a celebra Ziua Muncii. Bursele asiatice au căzut pentru a treia zi, înaintea întâlnirii de ieri a miniştrilor de Finanţe ai Finlandei, Germaniei şi Olandei, care au discutat cererea Finlandei de acordare a unor garanţii în schimbul ajutorului financiar oferit Greciei, ceea ce ar pune în pericol măsurile de salvare a regiunii.



12