SUA numesc primul general pentru război informatic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA numesc primul general pentru război informatic

Externe 24 Mai 2010 / 00:00 340 accesări

SUA au numit primul general care se va ocupa de războiul informatic, în pofida temerilor că această măsură marchează o nouă etapă în militarizarea spaţiului cibernetic. Generalul Keith Alexander va prelua conducerea noului Comandament Cibernetic, ce se va ocupa de operaţiunile pe internet. Crearea acestei divizii intervine la câteva zile după ce aviaţia militară americană a dezvăluit că circa 30.000 de soldaţi ai săi au fost mutaţi de la suport tehnic în primele linii ale războiului informatic. Deşi Alexander şi-a luat angajamentul ca acest comandament să nu contribuie la militarizarea spaţiului informatic, preşedintele Comisiei pentru Armată, senatorul Carl Levin, şi-a exprimat îngrijorarea că nici doctrina Pentagonului, nici cadrul legal pentru operaţiunile online nu vor ţine pasul cu progresele rapide din războiul informatic. Levin se teme că operaţiunile de luptă împotriva ameninţărilor informatice vizând SUA, pentru care sunt folosite servere din ţări terţe, neutre, ar putea dăuna intereselor americane. Planurile pentru înfiinţarea Comandamentului Cibernetic au fost concepute iniţial în timpul administraţiei Bush. După ce a fost învestit în funcţie, şi Obama a insistat pe tema securităţii informatice, pe care a descris-o anul trecut drept ”una dintre cele mai grave provocări economice şi privind securitatea naţională pe care le înfruntă Statele Unite”.

Seulul şi Washingtonul vor să lanseze un război informaţional împotriva regimului lui Kim Jong-Il, după ce Phenianul a scufundat un vas de război sud-coreean. Astfel, SUA şi Coreea de Sud vor folosi telefoane mobile, MP3 playere şi internetul pentru a difuza mesaje disidente. De asemenea, cele două ţări vor răspândi fluturaşi prinşi de baloane şi vor transmite mesaje prin radio, la fel ca în timpul Războiului Rece. Hillary Clinton, secretarul american de Stat, a declarat că Phenianul va trebui să plătească pentru atacul cu torpilă din 26 martie, care a provocat scufundarea fregatei sud-coreene. Pentru prima dată după mulţi ani, SUA şi Coreea de Sud par de acord că regimul lui Kim Jong-Il trebuie pedepsit. Dar, în condiţiile în care opţiunile militare nu sunt luate în calcul, autorităţile vor să apeleze la măsuri clandestine şi sancţiuni financiare pentru a exercita presiuni asupra Phenianului.

Preşedintele Obama a prezentat, sâmbătă, o nouă strategie naţională de securitate, bazată pe diplomaţie şi a respins tactica de a acţiona pe cont propriu promovată de administraţia Bush. Într-un discurs rostit în faţa absolvenţilor academiei militare West Point, Obama a plasat cooperarea internaţională în centrul politicii sale externe - la opt ani după ce predecesorul său, George W. Bush, a prezentat, în acelaşi loc, doctrina războiului preventiv. Discursul lui Obama a fost un preambul la strategia sa oficială de securitate naţională - un document pe care fiecare preşedinte american trebuie să îl prezinte şi care va fi dat publicităţii în curând.



12