SUA permite Israelului să atace mişcarea Hezbollah încă o săptămînă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cabinetul israelian de securitate a decis, miercuri, continuarea fără limită de timp a ofensivelor militare din Liban şi Fîşia Gaza, au declarat surse guvernamentale. Cabinetul israelian, sub conducerea lui Ehud Olmert, s-a reunit la Ierusalim pentru a hotărî formatul viitoarelor etape ale ofensivei israeliene împotriva militanţilor Hezbollah. Comunitatea internaţională nu exercită presiuni asupra Israelului şi aşteaptă, chiar, ca acesta să îşi atingă obiectivele, este de părere Ehud Olmert, precizînd că Statele Unite susţin Israelul "fără rezerve".

SUA permite Israelului să atace mişcarea Hezbollah încă o săptămînă

Externe 20 Iulie 2006 / 00:00 962 accesări

Statele Unite au acordat Israelului un termen de o săptămînă pentru a ataca mişcarea Hezbollah, înainte de a se alătura solicitărilor internaţionale de încetare a ostilităţilor din Liban, au relatat surse britanice, europene şi israeliene, citate de cotidianul The Guardian. Administraţia Bush, susţinută de Marea Britanie, a blocat încercările de suspendare imediată a focului, iniţiate în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, la summit-ul G8 din Rusia şi la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai Uniunii Europene, desfăşurată la Bruxelles. A fost impusă o limită clară de timp, dictată parţial de teama că un conflict prelungit ar putea scăpa de sub control. Strategia Statelor Unite de a acorda Israelului libertate deplină pe o perioadă limitată urmăreşte cîteva obiective, printre care şi acela de a lovi, indirect, Iranul şi Siria, ţări pe care le acuză de controlare, din umbră, a activităţilor mişcărilor Hezbollah şi Hamas. Oficial, Statele Unite neagă orice implicare în stabilirea unui calendar al ofensivei israeliene în Liban.

În consecinţă, Israelul nu intenţionează să atace Iranul sau Siria, conform vicepremierului israelian Shimon Peres, care a precizat că statul evreu este implicat complet în Liban şi Fîşia Gaza. Acesta a subliniat că de Iran trebuie să se ocupe comunitatea internaţională.

Hezbollah ajută Iranul

Premierul israelian consideră că Hezbollah a plănuit împreună cu Iranul răpirea, miercurea trecută, a celor doi militari israelieni, pentru a distrage atenţia comunităţii internaţionale de la programul nuclear al regimului de la Teheran. "Din nefericire, manevra a reuşit, toată lumea îşi aminteşte de decizia G8 în ceea ce priveşte Libanul şi nimeni nu mai vorbeşte despre dosarul iranian", a adăugat Ehud Olmert. Liderii G8 reuniţi la Sankt Petersburg au cerut încetarea ofensivei israeliene şi sistarea bombardamentelor mişcării Hezbollah asupra statului evreu, sugerînd şi o prezenţă internaţională de securitate şi observare, în sudul Libanului.

Încheierea unui armistiţiu, în cazul unor condiţii favorabile

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, urmează să se deplaseze, mîine, în Orientul Mijlociu, după convorbiri pe care le va avea la sediul Naţiunilor Unite din New York cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan şi Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate Comună, proaspăt întors din regiune. Secretarul de Stat s-ar putea consulta şi cu membrii echipei de mediatori ai Naţiunilor Unite, trimisă în Orientul Mijlociu. Statele Unite consideră că un armistiţiu în conflictul izbucnit între Israel şi gruparea şiită Hezbollah ar trebui încheiat cît mai curînd, însă numai atunci cînd condiţiile vor fi favorabile acestui demers.

Serviciile de spionaj occidentale, surprinse de armamentul sofisticat al Hezbollah

Rachetele sofisticate pe care Hezbollah le-a lansat în ultimele zile au luat prin surprindere Statele Unite şi Israelul, experţii din ambele ţări aflînd abia acum în ce măsură gruparea şiită a reuşit să se aprovizioneze cu armament din Iran şi Siria. În condiţiile în care administraţia Bush consideră prioritară combaterea traficului cu armament, înarmarea miliţiilor Hezbollah evidenţiază incapacităţile serviciilor de spionaj americane şi occidentale de evaluare a ameninţării.

Oficiali guvernamentali de la Washington şi Ierusalim cred că succesul atacului lansat vinerea trecută asupra unei nave militare israeliene aflate în largul oraşului Beirut demonstrează susţinerea directă acordată de regimul iranian mişcării Hezbollah. Atacul a fost comis cu o sofisticată rachetă de croazieră - C-802 - varanta iraniană a dispozitivului chinez Silkworm. Nici Israelul şi nici Statele Unite nu ştiau că Hezbollah avea asemenea arme, iar nava israeliană nu îşi activase sistemul antirachetă deoarece serviciile de informaţii nu identificaseră o ameninţare cu dispozitive de croazieră.

Serviciile secrete au fost surprinse şi de modificările pe care Hezbollah le-a operat pentru modernizarea rachetelor mai vechi, la care au ataşat, spre exemplu, bombe cu fragmentare sau dispozitive explozive cu bile, ce au efecte devastatoare. În timp ce serviciile de informaţii ştiau că Iranul furnizează rachete gherilelor Hezbollah din Liban, fie pe cale maritimă, fie prin Siria, experţii au notat că unele dintre rachetele aflate în dotarea mişcării şiite, inclusiv obuzul calibru 220 de milimetri folosit duminică în atacarea depoului feroviar din Haifa, au fost fabricate în Siria.

Noi victime

Un nou tir de rachete a fost lansat, miercuri, din Liban asupra oraşului israelian Haifa, al treilea ca mărime din această ţară. Un atac similar al Hezbollah a făcut însă trei victime, între care doi copii, la Nazaret. Aviaţia israeliană a continuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri raidurile în Liban, cel puţin 59 de persoane fiind ucise în bombardamentele ce au vizat suburbiile şiite din sudul Beirutului şi alte localităţi din sudul şi estul ţării. Aviaţia a bombardat şi o bază a Hezbollah din oraşul Baalbeck, precum şi o clădire din Hermel, bastion al mişcării şiite situat mai la nord, în apropiere de frontiera cu Siria.

De la începutul operaţiunilor, armata israeliană susţine că a distrus circa 50% din capacităţile de rachete şi obuze ale miliţiilor Hezbollah. Conducerea armatei israeliene şi-a exprimat, deja, satisfacţia pentru rezultatele obţinute. În replică, mişcarea Hezbollah din Iran, care susţine că are legături cu gruparea libaneză omonimă, a anunţat că este pregătită să atace interesele israeliene şi americane din lume. "Deţinem 2.000 de voluntari care ni s-au alăturat începînd de anul trecut. Au fost antrenaţi şi pot fi înarmaţi. Sîntem pregătiţi să îi trimitem în orice parte a lumii pentru a aduce atingere intereselor israeliene şi americane. Aşteptăm numai permisiunea din partea Liderului Suprem pentru a intra în acţiune. Dacă America doreşte să declanşeze al treilea Război Mondial, salutăm acest lucru", a subliniat un oficial al grupării. În pofida faptului că mişcarea afirmă cu insitenţă că primeşte ordine de la ayatollahul Ali Khamenei, miniştrii iranieni afirmă că Hezbollah nu pune în practică politica oficială a ţării. Guvernul de la Teheran şi-a exprimat speranţa în găsirea unei soluţii diplomatice la ofensiva israeliană în Liban.

Armata israeliană a continuat operaţiunile şi în Fîşia Gaza, unde o incursiune efectuată, miercuri, în tabăra de refugiaţi Maghazi s-a soldat cu moartea a cel puţin patru palestineni. Alţi trei palestinieni au fost ucişi în cursul unor incidente armate din Cisiordania, în oraşul Nablus. Un tehnician al televiziunii al-Jazeera a fost rănit, ieri, de tiruri israeliene, în timp ce transmitea în direct, de la Nablus, imagini ale unei incursiuni israeliene.

Cea mai amplă operaţiune de evacuare a civililor de după al II-lea Război Mondial

"Situaţia umanitară din Liban este catastrofală, peste 500.000 de persoane fiind nevoite să-şi părăsească locuinţele în urma ofensivei israeliene", a anunţat reprezentantul UNICEF la Beirut, Roberto Laurenti. Un număr de 20 de ambarcaţiuni au început să evacueze de ieri cetăţenii străini din Liban, conform acordurilor încheiate între Israel şi oficiali din mai multe state occidentale. Marea Britanie a iniţiat cea mai amplă operaţiune de evacuare a civililor de după al II-lea Război Mondial, alte şase nave de război britanice alăturîndu-se eforturilor de salvare din estul Mediteranei.

Autorităţile britanice au comunicat că 10.000 de britanici şi alte 12.000 de persoane cu dublă cetăţenie ar putea fi evacuaţi. Circa 4.000 de persoane au înaintat cereri de părăsire a Libanului. Totodată, ieri au mai părăsit Libanul grupuri de suedezi, americani şi bulgari.



12