Preşedintele american, Barack Obama, a luat cuvântul, ieri, în prima zi a Adunării Generale a ONU, unde erau aşteptaţi peste 120 de lideri ai planetei, care vor aborda mai multe dosare sensibile, cum ar fi Siria, Iran sau situaţia din nordul Mali. În pofida blocajului din Consiliul de Securitate cu privire la Siria, din cauza opoziţiei oficialilor de la Beijing şi Moscova în privinţa sancţiunilor împotriva regimului de la Damasc, conflictului sirian ar trebui să fie discutat, la fel ca ambiţiile nucleare ale Iranului şi escaladarea violenţelor în lumea musulmană, din cauza unui film islamofob.
Preşedintele Obama a afirmat că ”SUA vor face ceea ce trebuie pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară”. Obama a adresat un apel la acţiune internaţională pentru a pune capăt conflictului din Siria şi a declarat că regimul lui Bashar al-Assad trebuie să se încheie. Liderul de la Casa Albă a denunţat, totodată, ”un atac împotriva Americii la Benghazi” şi a catalogat Primăvara Arabă drept un progres. La rândul său, preşedintele francez, François Hollande, pentru prima dată la tribuna ONU din New York, a cerut mobilizarea unei forţe africane în Mali, pentru combaterea islamiştilor înarmaţi ce controlează nordul ţării.
PE POZIŢII DIFERITE Un alt discurs mult-aşteptat a fost cel al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a reluat avertizările împotriva unui Iran nuclear, pe fondul fricţiunilor cu aliatul american, care refuză să impună regimului de la Teheran ”liniile roşii” cerute de Israel. În anturajul premierului israelian se speră ca discursul să crească solidaritatea, pentru a împiedica regimul de la Teheran să obţină capacitate nucleară militară. De la ascensiunea sa la putere, în martie 2009, premierul Netanyahu a plasat ameninţarea iraniană în centrul politicii sale externe şi nu a încetat să o expună în faţa opiniei israeliene şi internaţionale, dar s-a lovit de interdicţiile repetate şi fără echivoc ale administraţiei de la Washington. Cu toate că Barack Obama afirmă că înţelege îngrijorările Israelului şi vrea să se asigure că Iranul nu accede la arma nucleară, pentru moment este în favoarea diplomaţiei şi întăririi sancţiunilor economice ce lovesc deja Iranul. Casa Albă a anunţat deja că Barack Obama şi Benjamin Netanyahu nu se vor vedea în timpul Adunării Generale a ONU, din cauza unei incompatibilităţii agendelor lor. Pe parcursul vizitei sale de trei zile la New York, premierul israelian se va întreţine, în schimb, cu secretarul de Stat, Hillary Clinton, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi omologul său canadian, Stephen Harper, devenit primul aliat al Israelului pe scena internaţională.
Peste 120 de şefi de stat, premieri şi miniştri sunt aşteptaţi la New York, la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale.