SUA pregăteşte planul de salvare după ce Israelul va ataca Iranul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA pregăteşte planul de salvare după ce Israelul va ataca Iranul

Externe 16 Ianuarie 2012 / 00:00 660 accesări

SCENARIU DE URGENŢĂ Tensiuni tot mai mari se înregistrează între oficialii americani şi israelieni cu privire la strategia de urmat în privinţa Iranului. Israelul şi SUA au amânat un amplu exerciţiu militar comun, ce ar fi trebuit să se desfăşoare peste câteva săptămâni. Motivul amânării este costul mult prea mare. Exerciţiul Austere Challenge 12 ar fi simulat lansarea de rachete iraniene asupra Israelului. Presa israeliană anunţa că acesta urma să fie cel mai amplu exerciţiu militar SUA-Israel de până acum, implicând mii de militari americani.

Vestea vine în condiţiile tensiunilor tot mai mari dintre aliaţii SUA şi Iran, după ce regimul de la Teheran a ameninţat că va închide strâmtoarea Ormuz. Guvernul american este îngrijorat din cauză că Israelul pregăteşte, în pofida obiecţiilor sale, o acţiune militară împotriva Iranului şi a creat un plan de urgenţă pentru salvarea instituţiilor sale din regiune. Preşedintele Obama, secretarul Apărării Leon Panetta şi alţi oficiali de rang înalt le-au transmis deja israelienilor o serie de mesaje, avertizându-i asupra consecinţelor unui asemenea atac. Barack Obama l-a sunat, joi, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar generalul Martin Dempsey, care deţine cel mai înalt grad american, se va întâlni şi va discuta pe această temă cu oficiali militari israelieni la Tel Aviv. Armata americană se pregăteşte de numeroase posibilităţi de represalii la un raid militar israelian, inclusiv un eventual atac militar asupra Ambasadei SUA de la Bagdad din partea miliţiilor şiite pro-iraniene. În Irak se află peste 15.000 de diplomaţi, angajaţi ai Guvernului federal şi întreprinzători americani. SUA menţin în Kuweit, ca forţă de disuasiune, circa 15.000 de militari şi au mobilizat un al doilea portavion în regiunea Golfului Persic.

ŞANTAJ ASUPRA PRODUCŢIEI DE PETROL Nici Marea Britanie nu exclude o acţiune militară împotriva Iranului, dar va încerca să asigure negocieri paşnice. Şeful diplomaţiei William Hague susţine că toate opţiunile rămân deschise în legătură cu dezvoltarea de arme nucleare de către Iran. Şi Iranul rămâne ferm pe poziţie şi vrea să-i pedepsească pe cei răspunzători de asasinarea unui savant din domeniul nuclear, ucis într-un atentat, a afirmat un înalt oficial militar, referindu-se la SUA, Israel şi Marea Britanie. Savantul Mostafa Ahmadi Roshan, de 32 ani, implicat în controversatul program nuclear iranian, a fost ucis miercuri de explozia unei bombe magnetice, montată de un motociclist pe automobilul său, la Teheran. Un atentat cu bombă de acelaşi fel comis în ianuarie 2010 s-a soldat cu moartea lui Masoud Ali Mohammadi, profesor la Universitatea din Teheran. SUA au respins orice implicare în atentat şi preşedintele israelian Shimon Peres a afirmat că nu are la cunoştinţă o eventuală implicare a ţării sale.

Iranul a cerut statelor din Golf să nu îşi sporească producţia de petrol în caz de sancţiuni europene împotriva sa şi în perspectiva blocării Strâmtorii Ormuz, ce leagă Golful Persic de Oceanul Indian. Închiderea acestei căi maritime ar bloca transportul de petrol din zona Golfului, pe unde trece 40% din producţia mondială. Arabia Saudită a anunţat deja că este pregătită să suplimenteze producţia pentru a contracara creşterea exacerbată a preţului petrolului. Reuniunea europeană pe tema embargo-ului asupra petrolului iranian va avea loc pe 23 ianuarie.



12