Administraţia de la Washington este dispusă să furnizeze garanţii scrise, dar nu juridice, care să ateste că viitorul sistem de apărare antirachetă nu va fi orientat împotriva Rusiei, a declarat subsecretarul de stat american William Burns, într-un interviu pentru cotidianul rus „Kommersant”. „Preşedintele Obama a declarat în repetate rânduri că SUA au intenţia fermă de a găsi o abordare acceptabilă reciproc în ceea ce priveşte cooperarea cu Rusia în dosarul scutului antirachetă. Presupunem că o astfel de cooperare va putea să consolideze atât securitatea SUA, cât şi cea a aliaţilor noştri din Europa şi din Rusia. Preşedintele Obama a precizat că nu putem limita sistemul de apărare antirachetă printr-un cadru judiciar. Însă, a subliniat în repetate reprize şi că eforturile desfăşurate de SUA şi NATO în domeniul scutului nu afectează potenţialul de disuasiune strategică al Rusiei şi suntem pregătiţi să punem acest lucru pe hârtie”, a explicat William Burns.
SUA nu exclud posibilitatea ca scutul antirachetă din Europa să prezinte riscuri pentru potenţialul nuclear al Rusiei, a replicat, ieri, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. „SUA nu exclud posibilitatea ca sistemul lor de apărare antirachetă să aibă caracteristici ce ar putea crea riscuri pentru potenţialul nostru nuclear”, a spus acesta. „Nu spun însă că acesta ar fi obiectivul SUA”, a subliniat Serghei Lavrov.
Rusia şi SUA au convenit să coopereze pe tema scutului la summit-ul NATO de la Lisabona din 2010, dar negocierile sunt în impas. Pe 23 noiembrie, Dmitri Medvedev a anunţat mai multe măsuri militare şi diplomatice în replică la desfăşurarea scutului în Europa.