SUA, primul loc în lume ca număr de arme de foc deţinute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA, primul loc în lume ca număr de arme de foc deţinute

Externe 18 Ianuarie 2013 / 00:00 582 accesări

Aproximativ 40% din gospodăriile americane deţin o puşcă sau un pistol, SUA clasându-se pe primul loc la numărul de arme de foc deţinute, din 178 de ţări evaluate de site-ul de referinţă gunpolicy.org. Astfel, 270 de milioane de arme sunt deţinute în SUA, adică 88,8 arme la 100 de locuitori. Ţara este prima ca număr de arme pe cap de locuitor, fiind urmată de Serbia cu 56,2 arme la 100 de locuitori şi Yemen cu 54,8 arme la 100 de locuitori. În SUA, 32.163 de persoane au murit prin împuşcare în 2011, adică 10,3 decese la 100.000 de locuitori. Deja, circa 900 de persoane au fost ucise de la masacrul de la şcoala din Newtown, Connecticut, de pe 14 decembrie! În 2011, 11.101 omucideri comise cu arme de foc au fost înregistrate, reprezentând 3,6 crime comise cu arme de foc la 100.000 de locuitori. Americanii prezintă un risc de 20 de ori mai mare să moară prin împuşcare, faţă de locuitorii oricărei alte ţări dezvoltate. SUA se clasează pe locul 21 ca număr de omucideri cu arme de foc, după Africa de Sud, Salvador, Columbia, Mexic sau Filipine. Rata persoanelor ucise neintenţionat cu arme de foc este de 0,27 la 100.000 de locuitori, prima în rândul ţărilor dezvoltate. Rata sinuciderilor prin împuşcare este de 5,75 la 100.000 de locuitori, devansând cu mult al doilea stat dezvoltat cuprins în clasament, Finlanda.

Preţul mediu al unei puşti de asalt AK-47, de tip Kalaşnikov, pe piaţa americană este de 500 de dolari. 4,25 milioane de americani sunt membri ai puternicului grup de lobby pentru arme, National Rifle Association (NRA), care afirmă că a înregistrat 250.000 de membri suplimentari în ultima lună, adică după masacrul de la Newtown.

PLANUL LUI OBAMA Preşedintele SUA a semnat, miercuri, 23 de măsuri de reglementare şi a propus o serie de procese legislative în cadrul luptei împotriva violenţelor cu arme de foc. Partea legislativă a acestui plan necesită votul Congresului, unde trebuie ca democraţii să coopereze cu republicanii, care deţin controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi dispun de majoritate de blocaj în Senat.

La ora actuală, circa 40% dintre vânzările de arme de foc se fac fără verificarea cazierului judiciar sau a identităţii cumpărărtorului. Legea actuală cere efectuarea acestor verificări într-o bază de date FBI, doar în cazul unor achiziţionări realizate în magazine sau la producători. Vânzătorii ocazionali, pe Internet şi mai ales în numeroasele târguri de arme, vor fi obligaţi să consulte fişierul poliţiei federale. Însă Congresul trebuie să aprobe această modificare. Patru decrete semnate de Obama, miercuri, vizează ameliorarea transmiterii de informaţii între poliţiştii locali şi FBI, în special cu privire la persoanele afectate de maladii mentale, prin intermediul unor stimulente financiare.

Obama cere Congresului să prelungească interzicerea armelor de asalt, în vigoare în perioada 1994-2004, dar neprelungită din cauza lipsei consensului politic. Interdicţia nu se va aplica retroactiv şi nu va viza armele deja aflate în circulaţie. Aceasta este măsura cu cele mai slabe şanse de aprobare în Congres. Obama doreşte, totodată, interzicerea încărcătoarelor cu peste zece gloanţe, ca în perioada 1994-2004. Aceste încărcătoare permit tragerea a 30 de gloanţe în câteva secunde. Gloanţele care penetrează blindaje, a căror producere şi import sunt deja interzise, ar urma să fie interzise complet, inclusiv cele aflate în circulaţie. Obama vrea să pedepsească persoanele care cumpără arme pentru alte persoane care nu au dreptul să deţină arme.

Preşedintele cere Congresului să finanţeze 15.000 de posturi de poliţişti, dar şi formarea a 14.000 de poliţişti şi conducători de şcoli, pentru situaţii de urgenţă. Congresul urmează să autorizeze, totodată, cercetarea asupra violenţei prin arme de foc, inclusiv a legăturilor cu jocurile video sau imaginile media. Obama vrea, de asemenea, încurajarea proprietarilor de arme să le păstreze sub cheie, separat de muniţie dar şi crearea a 1.000 de posturi de poliţişti, psihologi şi asistenţi sociali în şcoli. Administraţia vrea ca adulţii şi copiii cu probleme psihice să primească ajutorul şi tratamentul necesare. Preşedintele cere Congresului noi bugete pentru formarea unor psihologi, consilieri şi altor profesionişti. De asemenea, asigurătorii vor fi nevoiţi să precizeze tratamentele psihiatrice pe care sunt obligaţi să le acopere, potrivit reformei sănătăţii votate în primul mandat al lui Barack Obama.

Taguri articol


12