Secretarul de Stat american, care a efectuat, în acest sfîrşit de săptămînă, o vizită în Orientul Mijlociu şi omologul său israelian au dat asigurări că există un "orizont politic" pentru palestinieni. "În ceea ce priveşte conflictul israeliano-palestinian, obiectivul este clar: două state, două patrii diferite care există una lîngă cealaltă, în pace şi securitate", a declarat Tzipi Livni. Duminică, şefa dilpmaţiei americane s-a întîlnit la Ramallah, în Cisiordania, cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, dupa care s-a deplasat la Amman, pentru discuţii cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei. În cursul zilei de azi, Condoleezza Rice se întîlneşte la Ierusalim cu premierul israelian Ehud Olmert, reuniune urmată de vizite în Egipt, Arabia Saudită şi Kuwait.
Secretarul de Stat a afirmat, la Ramallah, că Statele Unite se vor implica mai mult în eforturile de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, reiterînd angajamentul administraţiei de la Washington faţă de Foaia de parcurs, planul de pace internaţional care vizează crearea unui stat palestinian, fără a preciza însă cum anume şi-ar putea spori administraţia de la Washington implicarea în soluţionarea conflictului. La rîndul său, Mahmud Abbas a notat că se opune creării unui stat palestinian provizoriu, între graniţe instalate temporar, idee formulată luna trecută de ministrul israelian al Afacerilor Externe Tzipi Livni, care face totuşi parte din Foaia de parcurs. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu oficialul american, preşedintele palestinian moderat şi-a reafirmat intenţia de a organiza alegeri anticipate, în cazul unui eşec al negocierilor cu mişcarea radicală Hamas, instalată la putere după alegerile de anul trecut.
Interesul pentru situaţia din Orientul Mijlociu s-a reaprins şi în Europa. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, cu cîteva zile înaintea întîlnirii sale cu secretarul de Stat american că este hotărîtă să depună toate eforturile pentru a soluţiona conflictul israeliano-palestinian. Germania, care asigură de la începutul lunii ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a transformat relansarea activităţii Cvartetului pentru Pace pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi Naţiunile Unite, într-una dintre priorităţile mandatului său. Cancelarul german şi secretarul de Stat american urmează să traseze, joi, un plan destinat relansării rolului Cvartetului.
Soluţii pentru relansarea procesului de pace vin şi din Israel. Ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Avigdor Lieberman, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să desfăşare trupe în Fîşia Gaza, în urma a ceea ce acesta a prezis a fi o "inevitabilă" operaţiune militară în teritoriu. Ministru cu vederi de extremă-dreapta a cerut, în momentul numirii sale în Cabinetul premierului Olmert, în luna noiembrie, ca Israelul să reocupe o parte din Fîşia Gaza. Israelul s-a retras din acest teritoriu palestinian în anul 2005, după 38 de ani de ocupaţie militară. Israelul s-a opus, în general, propunerii de desfăşurare de trupe străine în Fîşia Gaza sau Cisiordania, de teama că acestea îi vor îngrădi posibilitatea de a realiza incursiuni împotriva militanţilor palestinieni.