Oficialii americani au propus crearea în Coreea de Nord a unui birou de legătură, în cazul în care regimul de la Phenian va accepta să revină la masa negocierilor multilaterale privind dezarmarea sa nucleară, a anunţat vineri presa sud-coreană. Oferta a fost formulată într-o scrisoare transmisă de emisarul american Stephen Bosworth liderului nord-corean, Kim Jong-Il, în cadrul recentei sale vizite în Coreea de Nord. Biroul american ar putea fi instalat la Phenian încă de la începutul lui 2010, dacă nord-coreenii reiau negocierile cu SUA, Rusia, China, Japonia şi Coreea de Sud asupra dezarmării nucleare.
Departamentul de Stat a confirmat că Stephen Bosworth a înmânat nord-coreenilor o scrisoare din partea preşedintelui american Barack Obama, adresată liderului nord-coreean. Această scrisoare a fost înmânată de emisarul american adjunctului ministrului nord-coreean al Afacerilor Externe, Kang Sok-ju, pe 9 decembrie, a precizat agenţia de presă KCNA, fără să facă alte precizări. Şi cotidianul american „The Washington Post”, care a dezvăluit existenţa acestei scrisori, a subliniat că este neobişnuit ca un preşedinte american să se adreseze direct liderului acestui regim atât de rapid după alegerea sa. Stephen Bosworth a întreprins o vizită la Phenian de marţi şi până joi, în cadrul primelor discuţii oficiale directe între noua administraţie a preşedintelui Barack Obama şi autorităţile nord-coreene. Emisarul american a prezentat miercuri un raport asupra vizitei sale, arătând că a îndemnat Coreea de Nord să se abţină de la efectuarea unor noi teste nucleare. A precizat, totodată, că problema îmbogăţirii uraniului ar figura, de asemenea, pe masă la reluarea negocierilor privind dezarmarea nucleară a peninsulei nord-coreene. Stephen Bosworth a adăugat că SUA îşi consultau partenerii de negocieri (China, Coreea de Sud, Japonia şi Rusia) în legătură cu mijloacele de a determina o reluare a acestor discuţii.
Regimul de la Phenian a închis, în luna aprilie, calea negocierilor, după efectuarea unui nou test controversat de rachetă, sancţionat de Consiliul de Securitate al ONU. Acesta a fost cel de-al doilea test nuclear după cel din 2006.