SUA răspund criticilor privind noua abordare a apărării anti-rachetă, în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA răspund criticilor privind noua abordare a apărării anti-rachetă, în Europa

Externe 21 Septembrie 2009 / 00:00 497 accesări

Secretarul american al Apărării a respins, într-un articol de opinie publicat de publicaţia “The New York Times” în ediţia online, criticile la adresa deciziei americane de a adopta o nouă abordare în legătură cu apărarea antirachetă şi subliniază că aceasta nu reprezintă o concesie făcută Rusiei. “Viitorul apărării anti-rachetă în Europa este sigur”, afirmă oficialul american, reamintind că în Europa nu există în prezent nicio apărare strategică antirachetă.

Robert Gates afirmă că, în conformitate cu vechiul plan american pe care i-l recomandase în decembrie 2006 preşedintelui George W. Bush, baza radar din Cehia şi rachetele de interceptare din Polonia nu ar fi putut fi instalate înainte de anul 2017, în timp ce prima fază a noului plan va fi încheiată în 2011. În plus, noul plan implică zeci de sisteme de interceptare, în timp ce vechea abordare prevedea instalarea a numai zece rachete interceptoare. Secretarul american al Apărării afirmă că modificarea planurilor americane a fost interpretată distorsionat drept o concesie făcută Rusiei, care s-a opus categoric amplasării elementelor scutului în Europa Centrală. “Atitudinea şi posibila reacţie a Rusiei nu au avut niciun rol în formularea recomandării mele pentru preşedinte. Desigur, ţinînd cont de ostilitatea din trecut a Rusiei faţă de apărarea anti-rachetă americană din Europa, dacă liderii ruşi susţin planul va fi o schimbare de politică neaşteptată şi binevenită din partea lor”, a afirmat acesta.

Secretarul american al Apărării precizează că în Europa va exista o apărare americană antirachetă, pentru a asigura protecţia trupelor americane de pe continent şi a aliaţilor din NATO. SUA au decis să renunţe la proiectul de amplasare în Europa Centrală a elementelor scutului anti-rachetă, după o reevaluare a ameninţării prezentate de Iran. Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat o nouă abordare a apărării antirachetă, adaptată pentru a face faţă ameninţării unui atac cu rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie.

Decizia americană de a renunţa la proiectul de apărare antirachetă din Europa Centrală nu a fost bine primită de clasa politică din Plonia şi Cehia. Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, a afirmat, sîmbătă, că această decizie demonstrează că pentru SUA, ţara sa este un partener regional şi nu unul strategic. “Numai UE în ansamblu poate fi un partener strategic al SUA, deoarece nicio ţară europeană nu are, singură, un potenţial considerat comparabil de Washington”, a adăugat acesta. “Sper că politicienii care au crezut altceva îşi vor învăţa lecţia de realism”, a conchis Radoslaw Sikorski, adăugînd că Polonia va trebui să privilegieze acum integrarea europeană şi propria sa modernizare.

Preşedintele american a anunţat o nouă abordare a apărării antirachetă, adaptată pentru a face faţă ameninţării unui atac cu rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie. Barack Obama a declarat că atitudinea paranoică a Rusiei faţă de proiectul scutului antirachetă nu a jucat niciun rol în decizia sa de modificare a abordării sistemului defensiv antirachetă. “Acest plan a făcut întotdeauna Rusia paranoică, dar George W. Bush avea dreptate - scutul nu reprezenta o ameninţare pentru Rusia”, a afirmat preşedintele Obama la postul de televiziune CBS. “Activitatea mea nu constă în desfăşurarea de negocieri cu Rusia. Nu Rusia este cea care stabileşte problemele legate de apărarea noastră”, a adăugat liderul de la Casa Albă, precizînd că decizia a fost dictată de cele mai bune modalităţi de a asigura protecţia SUA şi a aliaţilor acestora.



12