Cu ocazia prezentării noii Strategii pentru siguranţă naţională a SUA, preşedintele american Donald Trump a declarat că Rusia şi China reprezintă puteri rivale, într-o nouă eră a competiţiei globale, însă Washington trebuie să încerce să construiască un parteneriat semnificativ cu acestea. În plus, Trump a criticat liderii anteriori ai Statelor Unite, afirmând că aceştia au pierdut din vedere destinul Americii. "Acum, la mai puţin de an după, sunt mândru să raportez că întreaga lume a auzit veştile şi a văzut semnele. America revine şi America revine în forţă", a afirmat preşedintele SUA, într-un discurs susţinut la Centrul Ronald Regan din Washington.
Preşedintele a mai declarat că o nouă eră a competiţiei globale a început, iar Statele Unite vor urma doctrina "America Întâi", lansată de Trump în campania prezidenţială din 2016. Liderul american a mai declarat că SUA vor coopera cu alte ţări într-o manieră care protejează mereu propriile interese naţionale. Trump a descris şi cei patru "stâlpi" ai noii sale strategii, anume: protejarea ţării, inclusiv prin ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul şi alte măsuri antiimigraţie, promovarea prosperităţii americane, păstrarea păcii prin putere (armată) şi sporirea influenţei americane. Criticii au remarcat că noua strategie nu menţionează drepturile omului şi schimbările climatice printre elementele centrale. Noua Strategie pentru siguranţă naţională este considerată structura principală pentru orientarea politicilor diplomatice şi militare ale Statelor Unite.
REACȚII DURE ȘI OSTILE
Declarațiile lui Trump au fost primite cu stupoare de către Rusia și China, care au reacționat rapid. Astfel, Kremlin a denunţat caracterul imperialist al noii strategii de securitate a SUA, acuzând Washington că se agaţă de o lume unipolară, în timp ce Beijing a criticat mentalitatea de Război Rece a administrației americane SUA, reieşită din acelaşi document. "Caracterul imperialist al acestui document este evident, la fel ca şi refuzul de a renunţa la o lume unipolară, un refuz insistent. Cu toate acestea, există modeste puncte pozitive. Cu toate acestea, există modeste puncte pozitiv, mai ales voinţa Washingtonului de a coopera cu Rusia în domeniile în care aceasta corespunde intereselor americanilor. Aceasta corespunde şi abordărilor noastre, întrucât Moscova la rândul ei caută să coopereze cu SUA acolo unde aceasta ne avantajează", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declaraţie de presă. "Insistăm pe lângă Statele Unite să înceteze să deformeze în mod voluntar intenţiile strategice ale Chinei, precum şi să-şi abandoneze conceptele depăşite, precum mentalitatea de Război Rece. Dacă nu, nu vor face decât să aducă prejudicii celorlalţi şi lor însele. China nu va încerca niciodată să se dezvolte sacrificând interesele celorlalte ţări. În acelaşi timp, nu va renunţa niciodată la drepturile şi interesele sale legitime", a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.