Forţele SUA vor renunţa, astăzi, la controlul asupra închisorii Camp Cropper, unde a fost deţinut şi Mohamed Munaf, implicat în dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak, în 2005. Arestat de forţele SUA în Irak, după eliberarea jurnaliştilor români, Munaf a fost condamnat la moarte de justiţia irakiană, dar ulterior, o Curte de Apel a decis, în 2008, rejudecarea lui, iar deţinutul, care are şi cetăţenie americană, urma să fie predat de autorităţile americane autorităţilor irakiene. Nu au mai existat informaţii dacă acest transfer a avut loc.
Americanii au predat, ieri, autorităţilor irakiene 55 de membri ai fostului regim Saddam Hussein, printre care fostul ministru de Externe, Tariq Aziz, înainte ca forţele SUA să renunţe la controlul asupra închisorii Camp Cropper, relatează presa internaţională. Anunţul de ieri vine în condiţiile în care autorităţile americane vor pleca astăzi din Camp Cropper, ultima închisoare irakiană sub autoritatea americanilor. Avocatul lui Aziz a spus că acesta se află în prezent în închisoarea Kazemieh din Bagdad. Avocatul le-a cerut organizaţiilor internaţionale să împiedice acest act, ”o încălcare a Cartei Crucii Roşii, care interzice ca un prizonier să fie extrădat către inamicii săi”. În ianuarie, Tariq Aziz suferea de probleme serioase de sănătate, după ce a spus că a fost victima unui atac şi a fost tranferat la un spital din baza americană din Balad. Aziz, născut în 1936, s-a predat trupelor americane în aprilie 2003 şi a fost închis la Camp Cropper.
Fost ministru pentru Informaţii, vicepremier şi ministru de Externe sub regimul Saddam, Aziz a fost condamnat, în martie 2009, la 15 ani de închisoare, pentru crime împotriva umanităţii, în legătură cu executarea a 42 de persoane în 1992. În august, instanţa irakiană l-a condamnat la şapte ani de închisoare, pentru rolul său în executarea unor kurzi în anii \'80.