SUA resping ideea unei zone de interdicţie aeriană în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deocamdată!

SUA resping ideea unei zone de interdicţie aeriană în Siria

Externe 17 Iunie 2013 / 00:00 326 accesări

Casa Albă a respins ideea de a impune imediat o zonă de interdicţie aeriană în Siria, pentru a ajuta rebelii împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care l-a acuzat pentru prima dată că a recurs la stocul de arme chimice. Presa americană a afirmat că Pentagonul a propus administraţiei Obama să pună în aplicare o zonă de interdicţie aeriană limitată, în special pentru a proteja taberele de antrenament ale combatanţilor opoziţiei din Siria. Impunerea unei astfel de zone a fost una dintre măsurile decise în cadrul angajamentului SUA şi aliaţilor lor în operaţiunile militare împotriva regimului Gaddafi în Libia, în 2011, dar un colaborator apropiat al preşedintelui american, Barack Obama, a asigurat că reproducerea acestei scheme în Siria ar fi mai complicată. „Este extraordinar de dificil, periculos şi costisitor în Siria”, a declarat consilierul adjunct pentru securitate naţională al lui Obama, Ben Rhodes. „În Siria, forţele regimului şi cele ale opoziţiei sunt amestecate, iar în unele cazuri se bat pe grupuri de case în oraşe, nu este o problemă pe care să o putem rezolva din aer”, a menţionat el, în timp ce ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, a afirmat că „o astfel de zonă ar prezenta inconveniente şi limite”.

Administraţia Obama nu a închis total uşa unei zone de interdicţie aeriană pe viitor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a subliniat vineri că, deşi nu a fost luată o decizie pe acest subiect, această strategie figurează în opţiunile preşedintelui. În paralel, Obama a avut, vineri, o videoconferinţă cu liderii francez, britanic, german şi italian, pentru a discuta în special despre Siria, înaintea summit-ului G8 de astăzi şi mâine.

DEZERTORI Peste 70 de ofiţeri, dintre care şase generali şi 22 de colonei, au dezertat din rândurile armatei siriene în ultimele 36 de ore, pentru a merge în Turcia vecină, a anunţat, sâmbătă, o sursă oficială turcă. Acest val de dezertări, de o amploare inedită, are loc după decizia de joi a SUA de a acorda ajutor militar rebelilor. Zeci de ofiţeri superiori sirieni au fugit în Turcia de la începutul rebeliunii în Siria, în primăvara lui 2011. Mulţi s-au alăturat rebelilor în cadrul Armatei Siriene Libere (ASL). Turcia găzduieşte aproximativ 400.000 de refugiaţi sirieni care au fugit de luptele din ţara lor, ce au provocat moartea a peste 93.000 de persoane, potrivit ONU.

SPRIJIN SAUDIT Arabia Saudită intenţionează să furnizeze opoziţiei siriene rachete antiaeriene, pentru a combate aviaţia preşedintelui sirian, a anunţat, ieri, săptămânalul german „Der Spiegel”. Potrivit publicaţiei, care citează un raport confidenţial primit săptămâna trecută de serviciile de informaţii şi de Guvernul german, Riyadul analizează posibilitatea de a trimite rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune, MANPADS. Aceste rachete, portabile şi care pot fi lansate de pe umăr, pot atinge avioane şi elicoptere ce zboară la altitudine joasă şi le-au oferit mujahedinilor afgani un avantaj determinant în faţa trupelor sovietice, în anii \'80. Arabia Saudită este un susţinător esenţial al rebelilor sirieni şi pledează de mulă vreme pentru aprovizionarea lor cu arme.

SUSŢINERE IRANIANĂ Iranul a decis să trimită un contingent de 4.000 de membri ai Gardienilor Revoluţiei în Siria pentru a sprijini forţele preşedintelui al-Assad, afirmă „The Independent on Sunday”. Iranul a luat această decizie înaintea alegerilor prezidenţiale de vineri. Iranul vrea menţinerea regimului al-Assad şi intenţionează să propună chiar deschiderea unui nou front sirian în Platoul Golan, împotriva Israelului.



12