SUA retrag condiţionat armele nucleare din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA retrag condiţionat armele nucleare din Europa

Externe 24 Aprilie 2010 / 00:00 356 accesări

SUA nu îşi vor retrage armele nucleare din Europa fără acordul tuturor celor 28 de membri NATO, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai, în timp ce secretarul american de Stat a subliniat că şi Rusia ar trebui să îşi reducă arsenalul. ”Nu vor exista mişcări unilalterale în ceea ce priveşte politica nucleară a NATO. Toate deciziile vor fi luate împreună”, a spus Appathurai, după reuniunea miniştrilor de Externe din Alianţă, la Tallinn, în Estonia. ”Aceasta este o declaraţie foarte, foarte clară”, a adăugat el.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat că administraţia Obama nu se opune reducerilor arsenalului nuclear desfăşurat în Europa şi format în special din bombe şi rachete cu rază scurtă de acţiune, dar a respins posibilitatea retragerii acestor arme, dacă Rusia nu îşi reduce, la rândul său, arsenalul, care este de zece ori mai mare decât cel american. ”Trebuie să recunoaştem că, atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianţă nucleară. Ca alianţă nucleară, împărţirea riscurilor nucleare şi a responsabilităţilor este fundamentală”, a comentat Hillary Clinton. Şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a subliniat că ”prezenţa armelor nucleare americane în Europa este o parte esenţială a unei disuasiuni credibile”. Clinton a subliniat şi importanţa tehnologiei antirachetă, ca metodă de a contracara ameninţările nucleare. Ea a cerut NATO să facă din apărarea antirachetă o prioritate, dar a dat asigurări că nu se aşteaptă ca aliaţii să plătească pentru sistemul pe care SUA intenţionează să îl instaleze în Europa de Est. Şefa diplomaţiei americane a precizat că administraţia Obama va încerca să abordeze chestiunea armelor tactice în următoarea rundă de negocieri cu Rusia privind reducerea arsenalelor.

Un grup mic de ţări (Germania, Belgia, Olanda, Luxenburg şi Norvegia) vor ca SUA să înceapă să îşi retragă armele nucleare de pe continent. De asemenea, mulţi analişti consideră aceste arme o relicvă periculoasă a Războiului Rece, a cărei menţinere în siguranţă costă mult şi care este periculoasă, dacă va cădea în mâinile greşite. Pe de altă parte, ţări precum Turcia şi fostele state satelit ale URSS, se tem că o astfel de măsură le-ar lăsa vulnerabile în faţa Rusiei. Nu există un număr oficial al armelor nucleare tactice, dar analiştii cred că SUA au între 150 şi 250 în Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Turcia. Rusia ar putea avea peste 2.000 de arme în regiuni precum Kaliningrad, situată în apropiere de Polonia.

Taguri articol


12