SUA ridică tonul la Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA ridică tonul la Rusia

Externe 15 August 2008 / 00:00 498 accesări

După tonul critic mai rezervat din primele zile ale confruntării ruso-georgiene, oficialii de la Washington par să îşi fi pierdut răbdarea. În cursul zilei de ieri, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avertizat că “relaţiile ruso-americane ar putea fi afectate în mod negativ, pe o perioadă de mai mulţi ani, dacă Moscova nu îşi va schimba atitudinea faţă de Georgia”. Secretarul american al Apărării a precizat, de asemenea, că atacul rus în Georgia ar trebui să aibă consecinţe. “Zilele şi lunile care vor veni vor determina cursul viitoarelor relaţii ruso-americane, dar punctul meu de vedere este că va trebui să existe consecinţe pentru acţiunile Rusiei împotriva unui stat suveran”, a adăugat el.

În cursul zilei de ieri, şefa diplomaţiei americane, Condoleezza Rice, s-a aflat la Paris, pentru o serie de discuţii cu preşedintele Franţei, înaintea vizitei sale la Tbilisi. Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat joi că secretarul de Stat american se va deplasa, în cursul acestei zile, în Georgia, unde va transmite un anumit număr de documente susceptibile a consolida armistiţiul şi a pregăti retragerea trupelor ruse. “Rice va fi vineri în Georgia, ducînd cu sine un anumit număr de documente care ar putea consolida armistiţiul”, a declarat Sarkozy după o întîlnire cu Rice la Fort Bregancon, reşedinţa oficială a şefilor statului francez, situată în sudul Franţei. “Dacă mîine, preşedintele Mihail Saakaşvili semnează aceste documente, atunci se va putea începe retragerea trupelor ruse. Pe teren, lucrurile merg mai bine”, a apreciat Sarkozy.

Rusia a avertizat, joi, SUA să nu ofere Georgiei o susţinere care ar putea conduce la repetarea scenariului tragic din Osetia de Sud, informează Ministerul rus de Externe într-un comunicat. “Rusia cere SUA să se abţină de la orice acţiune care ar putea fi interpretată de către conducerea georgiană ca fiind o încurajare a ambiţiilor sale răzbunătoare şi ar conduce la repetarea scenariului tragic”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Armata rusă nu poate fixa o dată exactă pentru retragerea din Osetia de Sud

Armata rusă a declarat joi că nu poate fixa, încă, o dată exactă pentru retragerea sa din Osetia de Sud. “Nu sînt încă pregătit să precizez o dată a retragerii, deoarece planul nu este încă definitivat”, a declarat adjunctul şefului Statului Major rus, Anatoli Nogoviţin, ca răspuns la o întrebare, în cadrul unei conferinţe de presă televizată. “Instrucţiunile comandantului şef privind retragerea au fost transmise Ministerului Apărării. Planificarea este în curs de desfăşurare. Aceasta trebuie să ţină cont de o multitudine de factori. Nu sînt în măsură să precizez acum data la care vom începe retragerea”, a precizat el.

Aproximativ 100 de vehicule blindate ruse sînt staţionate la doi kilometri de centrul oraşului Zugdidi, situat în vestul Georgiei. “Am observat 104 vehicule militare ruse, inclusiv 40 de blindate, majoritatea tancuri”, a afirmat fotoreporterul Reuters Umit Bektas. Corespondentul nu a putut spune care este misiunea blindatelor ruse, precizînd doar că vehiculele sînt dotate de lansatoare de grenade şi au steaguri ruseşti.

“Forţele ruse distrug oraşul georgian Gori, situat în apropierea republicii separatiste Osetia de Sud şi portul Poti de la Marea Neagră”, a afirmat, joi, purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne. Un purtător de cuvînt al Ministerului georgian de Externe a declarat joi dimineaţă că forţele armate ruse se întorc în portul georgian Poti şi şi-au sporit prezenţa în oraşul Gori, în pofida acordului de încetare a focului. Anterior, un purtător de cuvînt al Ministerului georgian de Interne afirmase că forţele ruse s-au răzgîndit şi nu mai părăsesc oraşul georgian Gori, după ce iniţial anunţase că ruşii au început să-şi retragă trupele din acest oraş.

Moscova şi-a luat angajamentul să îşi retragă militarii din oraşul georgian Gori la 15 august, a declarat, joi, ambasadorul Franţei în Georgia, Eric Fournier, a cărui ţară negociază un acord de încetare a ostilităţilor între ruşi şi georgieni.

Joi, Parlamentul georgian a votat retragerea din Comunitatea Statelor Independente (CSI), organizaţie condusă de Rusia care regrupează statele foste sovietice, după ce a acuzat Moscova că a început un război în legătură cu republica separatistă Osetia de Sud. Parlamentul a votat în unanimitate în favoarea moţiunii.

Jurnalişti israelieni, jefuiţi de soldaţi ruşi în oraşul georgian Gori

Patru jurnalişti israelieni au fost jefuiţi joi, fiind ameninţaţi cu arma, de soldaţi ruşi, în oraşul georgian Gori, relatează publicaţia “Haaretz” în ediţia electronică. Niciunul dintre israelieni nu a fost rănit în urma acestui incident, care s-a petrecut în momentul în care un număr de jurnalişti străini s-au adunat în apropiere de un punct de control rusesc aflat la intrarea în oraş. Militarii ruşi au deschis focul asupra jurnaliştilor fără a-i avertiza, încercînd să disperseze mulţimea. Un soldat rus, înarmat cu o mitralieră Kalaşnikov, s-a apropiat de vehiculul în care se aflau jurnaliştii israelieni. Acesta a tras un foc de armă, cerînd jurnaliştilor să coboare din vehicul şi să părăsească zona. Cei patru jurnalişti au scăpat nevătămaţi, alăturîndu-se forţelor georgiene staţionate la 300 de metri depărtare. De altfel, ieri, patru echipe de televiziune au fost deposedate de autovehiculele din dotare, după care ruşii le-au returnat numai două dintre acestea. Un jurnalist nipon a reclamat că ruşii au tras focuri de armă în direcţia sa şi a colegilor săi.

Angajaţi ONU, ameninţaţi în oraşul georgian Gori

Angajaţi ONU au fost ameninţaţi de bărbaţi înarmaţi, joi, în oraşul georgian Gori şi două vehicule le-au fost furate, a declarat un reprezentant ONU în Georgia. “Unul dintre agenţii noştri de securitate a fost trimis la Gori pentru a evalua situaţia şi pentru a vedea dacă se poate trimite personal acolo. Acesta a fost oprit de un grup paramilitar şi i s-a pus un pistol la tîmplă, cerîndu-i-se să predea vehiculul”, a explicat coordonatorul ONU în Georgia, Robert Watkins. Mai mulţi angajaţi ai ONU se aflau în acest convoi format din trei vehicule, dintre care două au fost furate de acest grup neidentificat, a adăugat aceeaşi sursă.

Kievul impune restricţii flotei ruse

Navele flotei ruse a Mării Negre, angrenate în conflictul din Osetia de Sud, vor avea nevoie de autorizaţia Ucrainei pentru a se întoarce în portul din Crimeea, a anunţat, ieri, un înalt responsabil ucrainean, citat de agenţia Interfax. Decretul preşedintelui ucrainean referitor la deplasarea navelor Flotei ruse a Mării Negre nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci răspunde intereselor Ucrainei, declară purtătorul de cuvînt al Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU), Marina Ostapenko. Directorul SBU, Valentin Nalivaicenko, a prezentat conducerii ţării o serie de propuneri privind “necesitatea unei supravegheri clare, sistematice şi totale a efectivelor militare staţionate temporar pe teritoriul Ucrainei, conform reglementărilor internaţionale”, explică Ostapenko. “SBU consideră că Ucraina trebuie informată clar despre armamentul adus pe teritoriul său şi despre numărul militarilor staţionaţi”, precizează oficialul ucrainean. Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a limitat, joi, deplasarea navelor Flotei ruse din Marea Neagră în afara bazei din Sevastopol (Crimeea).

Abhazia şi Osetia de Sud, hotărîte să obţină independenţa

Cele două republici separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud sînt hotărîte să îşi obţină independenţa, au declarat, joi, preşedinţii celor două entităţi în cadrul unei conferinţe de presă comune. “Aspiraţia poporului din Osetia de Sud la independenţă este neschimbată. Vom urmări independenţa în strict acord cu normele dreptului internaţional”, a declarat preşedintele acestei regiuni, Eduard Kokoiti. “În ceea ce priveşte independenţa noastră, nicio forţă nu ne va opri. Scopul este fixat şi vom merge către acest obiectiv împreună”, a adăugat preşedintele abhaz, Serghei Bagapş. Anterior, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, declarase că “Rusia va susţine şi va garanta orice decizie a republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud referitoare la statutul lor”.



12