SUA s-a retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare! Gorbaciov, China, Berlinul şi Rusia trag semnale de alarmă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Extrem de periculos!

SUA s-a retras din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare! Gorbaciov, China, Berlinul şi Rusia trag semnale de alarmă!

Externe 22 Octombrie 2018 / 15:53 684 accesări

Cu siguranţă deciziile radicale fac parte dintr-un mecanism specific preşedintelui SUA, Donald Trump. După ce a anunţat că Statele Unite se retrag din Pactul pentru Mediu de la Paris şi dintr-o structură a ONU, acum, Trump a aruncat în aer, ca să zicem aşa, şi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Anunţul a fost făcut sâmbătă seara, Trump acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987.

Unul dintre cei mai acerbi critici ai deciziei preşedintelui american este Mihail Gorbaciov, care a descris decizia lui Trump, de a retrage Statele Unite din INF, ca fiind una "iresponsabilă", relatează site-ul agenţiei Dpa. "Sub nicio circumstanţă nu ar trebui să distrugem tratetele vechi privind dezarmarea", a declarat Gorbaciov pentru agenţia Interfax. "Este chiar aşa greu de înţeles că respingerea acestor tratate nu este, cum ar spune oamenii, rezultatul unei minţi grozave", a adăugat fostul lider rus.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, care a fost semnat între preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov, interzice statelor semnatare să deţină, să producă şi să testeze rachete cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunyiong, a declarat în cadrul unui briefing de presă că Beijingul se opune unei asemenea retrageri. Este o greşeală ca SUA să se retragă unilateral din INF, semnat cu Rusia în timpul războiului rece, a atenţionat China luni, informează Reuters.

La două zile după anunţul SUA, consilierul pentru securitate al Casei Albe, John Bolton, se întâlneşte luni la Moscova cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care aşteaptă explicaţiile sale, potrivit France Presse. Această vizită, planificată cu mult timp înainte, avea deja o miză foarte importantă, fiind prima vizită a unui înalt responsabil american la Moscova după luni de zile. Anunţul lui Trump pune paie pe foc. John Bolton, considerat un „uliu” al administraţiei Trump, urmează să aibă o întâlnire cu Serghei Lavrov în cursul serii de luni, oficialii ruşi aşteptând ca el să explice poziţia Washingtonului privind Tratatul INF.

Cu ocazia acestei vizite, consilierul american urma să fie primit şi de către preşedintele rus Vladimir Putin, dar această întâlnire „nu va avea loc luni”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

John Bolton este cunoscut pentru poziţiile sale ferme în materie de politică externă, el numărându-se printre cei care au pledat în favoarea „ieşirii din acordul iranian” semnat în 2015 de către Teheran şi marile puteri şi destinat să împiedice dotarea acestuia cu arma nucleară. Numit în funcţie în martie 2018, John Bolton nu şi-a ascuns niciodată convingerea că Washingtonul ar trebui mai degrabă să lovească militar Coreea de Nord decât să negocieze cu regimul de la Phenian şi rămâne adeptul unor sancţiuni mult mai extinse împotriva Rusiei, acuzată de Washington pentru că încearcă să perturbe procesul democratic din SUA.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a calificat duminică această decizie ca „extrem de periculoasă” care, potrivit lui, „nu va fi înţeleasă de comunitatea internaţională şi va atrage o condamnare fermă”. „Sperăm că el (Bolton) ne va explica într-un mod substanţial şi clar, în întâlnirile noastre de mâine şi de poimâine, ce acţiuni intenţionează Statele Unite să întreprindă”, a mai spus Riabkov. Prima reacţie internaţională a venit din Germania, Berlinul spunând că regretă retragerea Statelor Unite din tratat, o „componentă importantă a controlului armelor. Consecinţele deciziei americane vor trebui discutate între partenerii NATO”, a indicat un purtător de cuvânt al guvernului, Ulrike Demmer.

Taguri articol


12