SUA s-a retras din UNESCO!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Administrația Trump își continuă politica izolaționistă

SUA s-a retras din UNESCO!

Externe 12 Octombrie 2017 / 17:26 598 accesări
Decizia retragerii SUA din UNESCO a fost luată de Secretarul de Stat american, Rex Tillerson

Decizia retragerii SUA din UNESCO a fost luată de Secretarul de Stat american, Rex Tillerson

După ce s-a făcut remarcată prin decizii controversate, Administrația Trump a mai luat o hotărâre care confirmă politica izolaționistă promovată de Casa Albă. Statele Unite ale Americii au anunțat joi, oficial, decizia de a se retrage din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), dorind să rămână în cadrul acestei organizații doar cu statutul de observator. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 decembrie. SUA și-a suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație. În comunicatul emis joi de către Departamentul de Stat, decizia este motivată prin "nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației" și este deplâns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a luat decizia retragerii din UNESCO în urmă cu câteva săptămâni şi l-a înştiinţat pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, că Washingtonul analizează această posibilitate în cursul întrevederii pe care liderul francez a avut-o cu preşedintele Donald Trump în septembrie, la reuniunea Adunării Generale ONU. Administraţia Ronald Reagan a retras SUA din UNESCO în 1984, dar preşedintele George W. Bush a dispus readerarea la organizaţie în 2002, însă americanii au denunţat în mai multe rânduri valoarea prea mare a contribuţiilor bugetare la UNESCO. De altfel, Washingtonul a acumulat restanţe de peste 500 de milioane de dolari.

Potrivit Foreign Policy, problema fundamentală este abordarea UNESCO faţă de Israel. În 2016, Israel şi-a retras ambasadorul de la UNESCO ca protest faţă de faptul că guverne ale ţărilor arabe au obţinut susţinere pentru o rezoluţie care denunţa politicile în cazul obiectivelor religioase din Ierusalimul de Est şi Cisiordania. În iulie, UNESCO a declarat centrul vechi al oraşului Hebron, o zonă din Cisiordania care include Mormântul Patriarhilor, obiectiv palestinian în cadrul Patrimoniului Mondial, o manevră pe care Israelul o consideră o negare a legăturilor iudaismului cu oraşul biblic.

Taguri articol
SUAUNESCORetragereDrepturiProtest


12