SUA se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de după 1945

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de după 1945

Externe 18 Martie 2008 / 00:00 638 accesări

Fostul preşedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, a declarat că actuala criză financiară cu care se confruntă SUA poate fi considerată cea mai gravă de la Al Doilea Război Mondial încoace. “Criza se va încheia atunci cînd preţul bunurilor imobiliare se va stabiliza, redresînd astfel şi preţurile produselor financiare ce au drept activ suport credite ipotecare. Această criză va face numeroase victime. Sistemul actual de evaluare a riscurilor va fi în special afectat. Însă, sper că una dintre victime nu va fi sistemul de supraveghere mutuală (al actorilor din sectorul financiar) sau măsurile de autoreglementare financiară, ce au susţinut echilibrul sectorului financiar mondial”, a adăugat Greenspan. Fostul preşedinte al Fed, despre care se spune că se află la originea crizei imobiliare, din cauza politicii monetare cu dobînzi foarte joase urmate de Fed între 2001-2004, estimează că nu va exista niciodată un sistem perfect de evaluare a riscurilor de pe piaţă. “Managementul riscului nu va atinge niciodată perfecţiunea. Va veni întotdeauna un moment în care vor exista eşecuri, provocînd o reacţie neaşteptată şi brutală”, apreciază Greenspan.

La rîndul său, preşedintele SUA a recunoscut luni că economia trece prin “vremuri pline de provocări” şi a spus că a susţinut măsurile luate de Federal Reserve pentru restabilirea echilibrului pieţelor financiare. Bush le-a declarat reporterilor, după întrunirea cu cei mai importanţi consilieri economici, că mesajul său către ţară şi către întreaga lume este acela că SUA controlează situaţia. Bush a făcut declaraţia după ce Fed a anunţat, duminică, luarea de măsuri de urgenţă pentru a împiedica o criza financiară globală care ia amploare într-un ritm alert. Federal Reserve a coborît, duminică seară, rata de refinanţare pentru împrumuturile directe către bănci şi a anunţat un program nou de împrumut, menit să asigure credite pentru alte companii mari de pe Wall Street, aceasta fiind ultima dintr-o serie de măsuri prin care încearcă să stabilizeze pieţele financiare. Fed a fost de acord să finanţeze cu pînă la 30 de miliarde de dolari activele mai puţin lichide ale Bear Stearns, ca parte a propunerii JP Morgan de preluare a băncii de investiţii aflată în dificultate. “Instituţiile noastre financiare sînt puternice şi pieţele noastre de capital funcţionează eficient şi efectiv. În mod evident, vom continua să monitorizăm situaţia şi, cînd va fi nevoie, vom acţiona categoric, de o manieră care va continua să aducă ordine pe pieţele financiare. Pe termen lung, economia noastră se va îndrepta. Acum avem de-a face cu o situaţie dificilă”, a spus Bush.

Pe de altă parte, deprecierea dolarului faţă de euro se accentuează atît de rapid încît casele mici de schimb valutar din Amsterdam îi refuză pe turiştii aflaţi în vacanţă în Olanda care încearcă să îşi vîndă dolarii pentru moneda locală. Motivul pentru care se întîmplă acest lucru este că micile case de schimb valutar, în pofida randamentelor vînzare/cumpărare care fac să fie mai uşor pentru ele să cîştige schimbînd sume mici de bani, nu vor să deţină dolari a căror valoare ar putea să scadă pînă cînd îi vor putea vinde. Dolarul s-a depreciat luni pînă la niveluri minime record, iar euro era tranzacţionat la 1,59 dolari, comparativ cu 1,47 dolari/euro cu o lună în urmă.

Taguri articol


12