SUA se pregăteşte de un război... nesfârşit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Siria, un teren de joacă motivant

SUA se pregăteşte de un război... nesfârşit!

Externe 26 Septembrie 2018 / 16:23 765 accesări

După Afganistan, unde armata americană s-a împotmolit de 17 ani, SUA se pregătesc pentru un alt război cu durată indefinită, de această dată în Siria: administraţia preşedintelui Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că va rămâne pe teritoriul sirian până la retragerea Iranului, scrie miercuri într-un comentariu AFP, potrivit agerpres.ro. „Nu vom pleca atât timp cât forţele iraniene rămân în afara frontierelor iraniene şi aceasta îi vizează şi pe aliaţii Iranului şi miliţiile armate”, a declarat luni consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton.

Nu este prima oară când un oficial american sugerează o prezenţă prelungită a SUA pe teritoriul Siriei, unde Washingtonul a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi în cadrul luptei internaţionale împotriva grupării jihadiste DAESH (Statul Islamic): în ianuarie, Pentagonul a comunicat că SUA vor menţine o prezenţă militară în Siria „atât timp cât este necesar” pentru a preveni orice revenire a DAESH. În iunie, ministrul apărării Jim Mattis i-a avertizat pe aliaţii SUA că o plecare din Siria după încheierea luptelor împotriva Statului Islamic ar fi o „greşeală strategică”.

Dar este prima oară când plecarea forţele americane este legată direct de prezenţa soldaţilor iranieni şi pro-iranieni în Siria, notează AFP. Şi, înainte de toate, o astfel de legătură directă schimbă natura intervenţiei în Siria, justificată din punct de vedere juridic de lupta împotriva jihadiştilor după mai multe atacuri sângeroase în Europa: nu mai este un război împotriva DAESH, ci un război indirect împotriva Iranului, comentează France Presse.

Întrebat despre afirmaţiile lui Bolton, şeful Pentagonului a asigurat că politica americană în Siria nu s-a schimbat. „Suntem în Siria pentru a învinge Statul Islamic şi a ne asigura că ei (jihadiştii) nu se vor întoarce după ce plecăm”, a declarat Mattis.

Ministrul apărării american, care pare de multe ori mai cumpătat decât „înfierbântatul” John Bolton, a afirmat că „citeşte aceeaşi partitură muzicală”, dar că situaţia din teren este complexă. „Sunt sute de subtilităţi şi nuanţe, eu sunt primul care o recunoaşte”, a spus el. Perspectiva unui astfel de război cu durată indefinită îngrijorează în special Franţa. „Este responsabilitatea lui Bashar al-Assad (preşedintele Siriei - n.r.), dar şi a celor care îl susţin, să impună o soluţie politică (...), altfel riscăm să mergem spre o formă de război perpetuă în zonă”, a avertizat luni şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian. „Acum există cinci armate care se află una în faţa celeilalte în Siria şi incidente recente arată că riscul unui război regional este chiar real”, a adăugat el.

În afara riscului de divergenţe în cadrul coaliţiei antijihadiste conduse de SUA, care desfăşoară operaţiuni în nordul Siriei în cooperare cu Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi, acest viraj strategic este periculos, subliniază Andrew Parasiliti, de la think tank-ul Rand Corporation. „În calitate de candidat şi ca preşedinte, Trump a spus că războiul din Irak a fost o greşeală şi că doreşte să retragă militarii americani din Siria”, a spus expertul pe probleme de securitate naţională. „Dar politica americană este acum să rămână în Siria atât timp cât Iranul rămâne acolo, iar Iranul nu pare să se grăbească să plece”, a adăugat el. „Există deci un risc de escaladare sau de incidente cu armata rusă, aşa cum am văzut săptămâna trecută cu Israelul”, a mai spus acesta. Reamintim că, la 17 septembrie, armata siriană a doborât accidental în spaţiul aerian al Siriei un avion de recunoaştere rusesc cu 15 militari la bord, Moscova atribuind de la început Israelului responsabilitatea pentru acest incident. Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat apoi ''circumstanţe accidentale tragice'', dar a revenit ulterior asupra versiunii Ministerului Apărării rus: Israelul este vinovat. Apărarea antiaeriană siriană deschisese focul pentru a intercepta rachete israeliene vizând depozite de muniţii în provincia Latakia, un bastion al lui Bashar al-Assad, în nord-vestul ţării.



12