SUA şi China, front comun împotriva Coreei de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moment critic

SUA şi China, front comun împotriva Coreei de Nord

Externe 15 Aprilie 2013 / 00:00 413 accesări

NEGOCIERI ŞI GARANŢII Oficialii de la Beijing şi reprezentanţii administraţiei de la Washington s-au angajat să colaboreze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea, în timpul vizitei secretarului de Stat american, John Kerry. “China şi SUA trebuie să ia împreună măsuri pentru atingerea obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreea”, a afirmat John Kerry, la începerea vizitei la Beijing. Şeful diplomaţiei americane a luat în vizor blocarea transferurilor de fonduri dinspre China spre Coreea de Nord, în contextul situaţiei tensionate generate de regimul de la Phenian. La Beijing, secretarul american de Stat, omologul său chinez, Wang Yi, şi preşedintele Xi Jinping au avut multe de negociat, de la dosarul nord-coreean, la criza iraniană, situaţia din Siria şi din Orientul Mijlociu. La Beijing s-a aflat şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius.

Este cert că SUA sunt hotărâte să apere Japonia, pe care Coreea de Nord a ameninţat-o recent cu un atac nuclear. Japonia a instalat rachete Patriot în centrul Tokyo şi în jurul capitalei şi a mobilizat distrugătoare echipate cu sisteme radar Aegis şi mijloace de interceptare în Marea Japoniei, Marea de Est pentru coreeni. Oficialii de la Tokyo pot conta în plus pe lansatoarele de rachete Patriot aliniate de armata americană pe insula Okinawa, din sudul Japoniei. Geopoliticienii consideră foarte puţin probabil ca regimul de la Phenian să vizeze în mod deliberat Japonia şi măsurile de protecţie luate de Tokyo au în special ca scop să pareze orice eşec al unui test de rachetă nord-coreean, în cazul în care o problemă tehnică ar direcţiona-o din greşeală spre arhipelag. Regimul nord-coreean ar putea realiza unul sau mai multe tiruri de rachetă cu rază de acţiune scurtă sau medie în jurul zilei de 15 aprilie, data naşterii fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, bunicul actualului lider al ţării, Kim Jong-Un.

Rachetele Musudan ar avea o rază teoretică de 3.000 de kilometri, având astfel capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia. Acestea ar putea de asemenea lovi ţinte la 4.000 de kilometri purtând doar o încărcătură uşoară, iar astfel, teoretic, ar putea lovi insula Guam din Oceanul Pacific.

ABSENŢĂ MISTERIOASĂ Retorica regimului de la Phenian ascunde şi faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-Un nu a mai apărut în public de două săptămâni, mai exact de la 1 aprilie, după cum au constatat mass-media sud-coreene. Acest fapt nu poate fi numit excepţional, dat fiind faptul că liderii de la Phenian au obiceiul să nu apară în public timp îndelungat. Acest lucru ar putea dovedi însă că tânărul lider a decis să-şi reducă tonul agresiv. De altfel, se aşteaptă ca Kim Jong-Un să apară în public, astăzi, cu ocazia ceremoniilor de celebrare a zilei de naştere a bunicului său. Intenţiile tânărului conducător nord-coreean Kim Jong-Un sunt un mister, însă comportamentul său belicos, chiar dacă reprezintă doar o fanfaronadă, este foarte periculos.



12