“SUA şi China nu trebuie să fie adversare!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obama la Shanghai:

“SUA şi China nu trebuie să fie adversare!”

Externe 17 Noiembrie 2009 / 00:00 330 accesări

Preşedintele SUA a afirmat luni, într-un discurs rostit la Shanghai, că SUA şi China nu trebuie să fie adversari, insistând, însă, asupra libertăţii de expresie, de informare şi religioasă. Relaxat şi zâmbitor, Obama s-a adresat unui grup de studenţi atent selectaţi. Un format care nu este obişnuit în China, dar care este inspirat din mitingurile organizate în 2008, în timpul campaniei electorale americane. Totuşi, dacă discursurile preşedinţilor americani precedenţi au fost transmise de televiziunea naţională, cel al lui Obama nu a fost difuzat decât de televiziunea din Shanghai şi, oricum, cu un mic decalaj, pentru ca cenzorii să poată interveni dacă este cazul.

”China şi SUA nu trebuie să fie adversari”, a spus Barack Obama, explicând că “relaţii bilaterale bune pot aduce prosperitate şi pace în lume”. “Libertatea de exprimare şi religioasă şi accesul la informaţie sunt, credem noi, drepturi universale”, a adăugat el, în faţa a câteva zeci de studenţi ai celor mai mari universităţi din capitala economică a Chinei. “Ar trebui să le fie accesibile tuturor, inclusiv minorităţilor etnice şi religioase, fie că este vorba de SUA, China sau altcineva”, a spus Obama. Înainte de vizită, unii observatori sau organizaţii s-au temut să nu sacrifice drepturile omului în favoarea unor dosare mari, precum schimbarea climatică sau lupta împotriva crizei economice, domenii în care cele două mari puteri sunt din ce în ce mai dependente una de alta. Preşedintele american a pledat şi pentru un internet fără cenzură, în condiţiile în care China urmăreşte cu vigilenţă extremă web-ul, cenzurând Facebook sau Twitter.

Obama, care a ajuns duminică noaptea în Shanghai, a adus şi un omagiu “Chinei maiestuoase”. El a părăsit metropola cu 19 milioane de locuitori şi a sosit la ora locală 16.35 la Beijing. Obama a fost primit printr-o ceremonie foarte protocolară, după care a avut o primă întâlnire cu omologul său, Hu Jintao, urmată de un dineu la reşedinţa oaspeţilor străini din Diaoyutai. Călătoria lui Obama în China este văzută drept punctul forte al turneului său în Asia, în cursul căruia a mers deja la Tokyo şi la Singapore (pentru summit-ul Forumului Asia-Pacific). El va vizita, de asemenea, Seulul.



12