Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi omologul său sud-coreean, Yu Myung-Hwan, au cerut vineri Coreei de Nord să înceteze provocările, afirmîndu-şi în acelaşi timp punctele de vedere similare asupra dosarului nuclear al acestei ţări. “Cerem Coreei de Nord să pună capăt provocărilor sale”, a declarat Yu Myung-Hwan, în timpul unei conferinţe de presă comune la Seul, cea de-a treia etapă a turneului asiatic al lui Hillary Clinton. “Facem un apel la Coreea de Nord să înceteze războiul său de cuvinte”, a adăugat şefa diplomaţiei americane. Secretarul american de Stat a prevenit, de asemenea, regimul comunist că insultarea oficialilor sud-coreeni nu favorizează deloc reluarea relaţiilor cu administraţia de la Washington. Hillary Clinton, care promovează o nouă strategie faţă de Coreea de Nord, a anunţat şi numirea lui Stephen Bosworth în funcţia de emisar pentru această ţară, avînd în vedere faptul că negocierile multilaterale privind programul nuclear sînt în impas.
Regimul comunist s-a declarat joi “perfect pregătit” pentru un război cu Coreea de Sud, pe care o acuză că vrea să aducă în pragul confruntării cele două entităţi ale peninsulei. Pentru a spori tensiunile, regimul de la Phenian a mai anunţat lansarea iminentă a unei rachete, în mod oficial în cadrul programului său spaţial, alimentînd temerile privind un nou test al rachetei cu rază lungă de acţiune, de tip Taepodong-2, considerată ca fiind capabilă să atace Alaska. În replică, oficialii de la Seul au afirmat că vor ataca unităţile de lansare a rachetelor nord-coreene, în cazul unui atac al navelor sale într-o zonă de frontieră din Marea Galbenă care face obiectul unei dispute. Presa sud-coreeană a titrat că autorităţile îşi vor consolida măsurile defensive în zona insulelor aflate într-o regiune disputată din Marea Galbenă, sugerînd o posibilă confruntare navală cu Coreea de Nord.
Regimul comunist nord-coreean, care a efectuat primul său test nuclear în octombrie 2006, s-a angajat începînd din august 2003 în laborioase negocieri între şase ţări (cele două Corei, SUA, Japonia, China şi Rusia) şi a semnat în 2007 un acord în vederea desfiinţării instalaţiilor sale atomice. Procesul părea să decurgă favorabil, de la dezactivarea centralei de la Yongbyon în iulie 2007 şi demolarea turnului său de răcire în iunie 2008. Dar tratativele au ajuns la un blocaj, de cîteva luni, din cauza modalităţilor de verificare a denuclearizării. În plus, incertitudinea privind succesiunea liderului nord-coreean, Kim Jong-Il, complică discuţiile privind dezarmarea nucleară. „În perspectiva viitoarelor relaţii cu un Guvern care nu a stabilit o succesiune clară, nord-coreenii nu au nici vicepreşedinte, nici premier, există semne de întrebare”, a declarat Hillary Clinton. Este pentru prima dată cînd un înalt oficial american menţionează problema succesiunii ca fiind posibila cauză a impasului în care se află discuţiile multipartite în vederea dezafectării instalaţiilor nucleare nord-coreene.