SUA şi Coreea de Sud sporesc nivelul de alertă în faţa ameninţărilor Phenianului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA şi Coreea de Sud sporesc nivelul de alertă în faţa ameninţărilor Phenianului

Externe 29 Mai 2009 / 00:00 408 accesări

Forţele comune ale SUA şi Coreei de Sud au trecut la un nivel superior de alertă şi mobilizare, joi, după ce Coreea de Nord a denunţat armistiţiul din 1953 în vigoare între cele două Corei, a afirmat Ministerul sud-coreean al Apărării. ”Joi, la ora locală 07.15. (01.15, ora României), comandamentul forţelor comune americano-sud-coreene a ridicat condiţiile de alertă la nivelul doi”, a precizat Ministerul într-un comunicat. ”Supravegherea deasupra Coreei de Nord va fi întărită cu mai multe avioane şi mobilizare mai mare de personal”, a adăugat purtătorul de cuvînt al Ministerului, Won Tae-Jae. Coreea de Nord a afirmat miercuri că nu mai este legată de armistiţiul care a pus capăt războiului coreean (1950-1953) şi a ameninţat statul vecin cu un atac militar, la două zile după ce a efectuat un test nuclear. Phenianul a reacţionat astfel faţă de decizia Seulului de a se alătura Iniţiativei de Securitate împotriva Proliferării (PSI), lansată de SUA, în 2003, care prevede în special manevre militare şi autorizează inspectarea navelor suspectate că transportă material militar şi alte arme de distrugere în masă.

SUA menţin o forţă de 28.500 de militari în Coreea de Sud, ca mijloc de disuasiune faţă de Nord. Este a patra oară din 1982 cînd condiţiile de alertă sînt ridicate la nivelul doi, a precizat purtătorul de cuvînt, ultima dată, acest lucru avînd loc după primul test nuclear al Coreei de Nord, în 2006. Monitorizarea se va concentra de-a lungul zonei demilitarizate care desparte peninsula, pe Zona de securitate comună din satul Panmunjom şi Linia de delimitare cu Nordul - frontiera disputată din Marea Galbenă.

Moscova se opune folosirii unui ”limbaj al sancţiunilor” la adresa Coreei de Nord

Moscova s-a opus folosirii unui ”limbaj al sancţiunilor” în privinţa dosarului nord-coreean şi a făcut un apel la răbdare, a declarat, joi, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko, la trei zile după ce Phenianul a realizat un nou test nuclear. Această declaraţie intervine în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU pregăteşte o rezoluţie, ca reacţie la testul nuclear nord-corean de luni. Miercuri, un diplomat occidental, afirmase, la New York, sub protecţia anonimatului, că cei cinci membri cu drept de veto ai Consiliului de Securitate (China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) sînt hotărîţi să recurgă la sancţiuni. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, afirmase, la rîndul său, că vrea ”o rezoluţie fermă”, subliniind în acelaşi timp că ”aceasta nu trebuie să sancţioneze cu scopul de a pedepsi”.

Testul nuclear nord-coreean a avut o putere mai redusă decît spera Phenianul

Puterea testului nuclear nord-coreean, efectuat luni, a fost probabil inferioară celei prevăzute de Phenian, din cauza unei detornări care nu s-a desfăşurat în mod corect, a declarat, joi, un expert. Explozia atomică a fost mai puternică decît cea produsă de primul test nuclear nord-coreean din 2006, dar a înregistrat o putere mai redusă decît cea aşteptată de Phenian, potrivit lui Jeffrey Park, directorul Institutului de Studii Biosferice de la Yale. Magnitudinea produsă de explozie a fost estimată între 4,5 şi 5 grade pe Scara Richter, lucru ce pare să arate că puterea era cu patru kilotone sau mai mică, a precizat Park. În pofida faptului că puterea a fost superioară celei a testului din octombrie 2006, aceasta este net inferioară puterii de circa 12-20 de kilotone a unei bombe de tip Hiroshima, se arată în articolul lui Park. Alţi experţi au evaluat, de asemenea, puterea testului nuclear de luni la o valoare cuprinsă între două şi patru kilotone. ”Puterea acesteia este estimată între două şi patru kilotone şi nu demonstrează o capacitate nouă a nord-coreenilor în domeniul nuclear militar”, a declarat, miercuri, un diplomat francez sub protecţia anonimatului.



12