SUA şi Iranul au avut contacte diplomatice neoficiale în ultimul deceniu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA şi Iranul au avut contacte diplomatice neoficiale în ultimul deceniu

Externe 12 Martie 2007 / 00:00 575 accesări

Reuniunea internaţională de la Bagdad a prilejuit contacte diplomatice în premieră pentru Statele Unite şi Iran. Chiar dacă s-a afişat o atitudine rece, delegaţiile celor două ţări au fost aduse la aceeaşi masă a tratativelor. Membrii delegaţiei iraniene la întîlnirea de la Bagdad au intrat în sala de conferinţe şi şi-au ocupat locurile rezervate fără a da mîna cu reprezentanţii Statelor Unite. Oficialii americani au contacte bilaterale cu reprezentanţii Iranului de mai mult de zece ani, cel mai adesea sub auspiciile Naţiunilor Unite, deşi Casa Albă insistă că nu va discuta direct cu regimul de la Teheran pînă nu va renunţa la programul nuclear. "Din punctul nostru de vedere, această întîlnire este un test de măsurare a politicilor americane, pentru a ne da seama dacă America încearcă într-adevăr să rezolve problemele, deşi încă mai caută aventuri", Abbas Araghchi, ministrul adjunct al Afacerilor Externe pentru afaceri juridice şi internaţionale.

Delegaţiile Statelor Unite şi Iranului la conferinţa de sîmbătă au discutat despre relaţiile dintre cele două ţări. Informaţia a fost dată publicităţii de către ministrul irakian al Afacerilor Externe, Hoshiyar Zebari, care s-a făcut de fapt vinovat de o gafă diplomatică. "A fost un dialog viu, nu doar cu iranienii, ci şi cu sirienii", a adăugat acesta la conferinţa de presă susţinută la încheierea reuniunii. Declaraţia sa a fost ulterior dezminţită de oficialul iranian de rang înalt, care a participat la conferinţă.

Statele Unite şi Iranul au întrerupt relaţiile diplomatice oficiale din anul 1980, la sfîrşitul crizei ostaticilor de la Teheran. David Satterfield, consilierul secretarului de Stat Condoleezza Rice, declara însă anterior conferinţei că va discuta cu diplomaţii iranieni despre presupusele activităţi ale regimului de la Teheran în sprijinul insurgenţilor din Irak. Acesta a subliniat totuşi că nu îi va căuta pe diplomaţii iranieni pentru discuţii: "Dacă ne vom nimeri unii lîngă alţii la un dineu, nu vom întoarce spatele".

Probabil încurajat de contactele neoficiale cu americanii, preşedintele iranian şi-a exprimat dorinţa de a participa la viitoarea reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care va examina dosarul nuclear iranian. Mahmud Ahmadinejad intenţionează astfel să apere interesele naţionale şi drepturile internaţionale ale poporului iranian. Consiliul de Securitate urmează să se reunească, la o dată care nu a fost încă stabilită, pentru a examina un proiect de rezoluţie asupra dosarului nuclear iranian, despre conţinutul căruia discută în prezent cei cinci membri permanenţi ai Consiliului, alături de Germania.



12