SUA şi Iranul îşi măsoară forţele în teste ale rachetelor proprii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA şi Iranul îşi măsoară forţele în teste ale rachetelor proprii

Externe 08 Decembrie 2008 / 00:00 464 accesări

Pentagonul a încheiat cu succes un test de interceptare a unei rachete cu rază lungă de acţiune, în cadrul încercărilor pentru sistemul antirachetă pe care SUA intenţionează să îl extindă în Europa de Est. Este cel mai complex test realizat pînă acum, a afirmat directorul Agenţiei americane de Apărare Antirachetă, generalul Patrick O\'Reilly. Testul a implicat lansarea unei rachete de interceptare de la baza aeriană Vandenberg din California şi a unei ţinte din insula Kodiak din Alaska. Interceptarea a avut loc deasupra Oceanului Pacific. Acesta este cel de-al optulea test încheiat cu succes, alte cinci înregistrînd eşecuri.

Eficienţa programului american de apărare antirachetă, pentru care au fost deja investite 100 de miliarde de dolari, este pusă însă sub semnul întrebării de unii experţi, care apreciază că acesta nu poate identifica în mod corect rachetele reale de ţintele false. Potrivit Agenţiei de Apărare Antirachetă, testul ea fost o simulare foarte realistă, implicând ţinte virtuale similare celor ce pot fi aşteptate din partea ţărilor care dezvoltă rachete balistice, precum Iranul sau Coreea de Nord. Denis McDounough, consilier pentru politică externă al preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, a afirmat recent că acesta susţine amplasarea sistemului de apărare antirachetă în momentul în care tehnologia acestuia se va dovedi viabilă. Administraţia preşedintelui George W. Bush intenţiona să amplaseze elemente ale sistemului în Cehia şi Polonia, iniţiativă ce a provocat opoziţia fermă a Rusiei. Premierul rus, Vladimir Putin, i-a cerut deja lui Barack Obama să renunţe la acest proiect, avertizînd că, în caz contrar, Rusia va avea “o ripostă adecvată”. La rîndul său, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, la începutul lunii noiembrie, că Moscova a va amplasa rachete Iskander în Kaliningrad, enclavă rusă înconjurată de ţări UE, pentru a neutraliza elementele scutului american.

Şi Iranul a testat cu succes, duminică, o nouă rachetă maritimă, în cursul exerciţiilor militare desfăşurate în Marea Omanului. Racheta de tip Nasr-2, în traducere Victorie, a atins o ţintă amplasată la 30 de kilometri de nava de pe care a fost lansată. Agenţia Fars nu a oferit detalii tehnice despre rachetă, astfel că nu se cunoaşte raza de acţiune a dispozitivului. Regimul de la Teheran anunţă frecvent testarea unor noi tipuri de armament, dar experţii străini îşi exprimă de multe ori rezervele. În ultimii ani, regimul islamist a multiplicat anunţurile de acest fel, în contextul în care SUA şi Israelul nu au exclus posibilitatea utilizării forţei pentru a constrînge Iranul să abandoneze programul nuclear.



12