Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA şi poliţia metropolitană din Marea Britanie urmăresc şase ucraineni care au pătruns în 1,9 milioane de calculatoare din întreaga lume, inclusiv unele aparţinînd unor corporaţii mari şi departamente guvernamentale, scrie ”Financial Times”. Aceasta este cea mai mare reţea de calculatoare sparte care s-a descoperit pînă în prezent şi este de patru ori mai mare decît reţele descoperite în trecut, care în general includeau între 200.000 - 500.000 de calculatoare. Doar în Marea Britanie, peste 500 de companii au fost prinse în reţeaua de calculatoare infectate, incluzînd atît întreprinderi mari, cît şi firme mici.
Şase calculatoare din administraţiile locale din Marea Britanie au fost compromise, în timp ce în SUA, atît calculatoare la nivel federal, cît şi local au fost infiltrate, a spus Yuval Ben-Itzhak, director general al Finjan, compania de securitate IT care a descoperit reţeaua. El a refuzat să numească firmele afectate, dar a subliniat că ele includeau unele dintre cele mai mari corporaţii. Finjan a furnizat informaţii despre reţeaua FBI şi cea a poliţiei metropolitane, dar nu se ştie încă dacă autorităţile au reuşit să-i localizeze pe infractori. Serverul de unde reţeaua era condusă nu mai este operaţional, dar autorii infracţiunilor îşi pot crea un altul, în scurt timp.
Reţeaua de 1,9 milioane de calculatoare a fost creată în perioada februarie - martie 2009. Calculatoarele pot fi infectate în mai multe feluri: prin trimiterea de mailuri care conţin virusuri sau prin controlarea site-urilor legitime, astfel încît ele să trimită software-ul infectat tuturor care îl vizitează. Hackerii pot fura, astfel, informaţii salvate în calculatoare, privind date personale sau conturile bancare sau pot controla calculatoarele de la distanţă, pentru a trimite mailuri de tip spam sau virusuri.